Съпругата на бившия английски премиер Тони Блеър в специално интервю за Ивелина Кунчева

Съпругата на бившия британски премиер Тони Белър - Шери беше на посещение в България. Поводът- конференция, посветена на женското лидерство. Съпругата на бившия премиер даде ексклузивно интервю за „Твоят ден” по NOVANEWS.

Шери Блеър е водещ международен адвокат по правата на човека, борец за равенството на жените и съпруга на бившия британски премиер Тони Блеър.  Тя е тясно свързана с редица благотворителни организации по света със специален акцент върху такива, които работят с жени и деца.

През 2008 г. основава Фондация за жени - Cherie Blair в подкрепа на жени-предприемачи в развиващия се свят. От своето създаване досега организацията е подпомогнала повече от 175 000 жени в над 100 страни да стартират и развият успешен микро, малък и среден бизнес.

„Идвам в България за втори път и съм щастлива да видя постигнатия прогрес в бизнеса. Все повече силни и способни жени са се превърнали в модел за подражание на младите дами, които се стремят да пробият в сферата, дами, които мечтаят за реализация.  Предстои да бъде изминат дълъг път и има още много работа, но първите стъпки са направени”, споделя тя.

Менторската програма на дамския форум е специално създадена, за да помага и подкрепя младите жени, които желаят да направят кариера в бизнеса.

По отношение на дискриминацията към жените в бизнеса Шери Блеър обясни, че за съжаление такава има.

„Статистиките, които виждаме, показват колко малко жени са на ръководни постове. Те не получават заслуженото, защото обявявайки позиция за ръководен пост се казва – „Търсим човек със специфични характеристики, който умее да управлява компания, човек, който да бъде част от Борда на директорите“ - а тези характеристики все се оказват присъщи на мъжете. А истината е, че все повече проучвания сочат, че когато се търси личност, която да работи в екип и същевременно да показва лидерска доминация, жените са тези, които се вписват по-добре в това определение. Точно затова се нуждаем от повече жени лидери, не по-малко”, добавя тя.

Вяра в себе си е най-важният съвет, който тя може да даде на младите жени.

„Както и на своите деца, на тях също казвам да вярват в себе си. Защото как иначе ще убедите някой друг да повярва във вас? И да, знам, че това е много лесно на думи, не и на действия.Отправям това послание най-вече към жените по целия свят, на които се излишно се втълпява, че не могат да се справят.  Казват им „това не е за теб, не можеш да го направиш, не е женска работа“… Но ние трябва да ги окуражим - и да им кажем„Вие можете. Способни сте да сбъднете мечтите си, но ви е нужна самоувереност и вяра в себе си“”, каза още Блеър.

Шери Блеър е на мнение, че България подобрява позициите си в света на бизнеса, както в глобално, така и на местно ниво.

„Що се отнася до инкорпорацията на жените в бизнеса, България подобрява позициите си както в глобално, така и на местно ниво. Дори наскоро бяхте избрани за третата страна, осигуряваща на жените равен достъп до ръководни роли в бизнеса в Европа. Аз самата виждам с очите всички тези жени тук  в залата, начинът, по който оставят следа след себе си. По време на визитата си дори успях да се срещна с вашия министър на външните работи, който е жена, както и с министъра на правосъдието – отново на жена ръководен пост. Те имат изключително важни роли в управлението на страната. Знаете, правосъдният министър често понася върху себе си много негативи при определянето на това какво е справедливо и какво не”, каза още тя.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.