Инициативата е на Столична община

Специални часовници ще следят движенията на хора с деменция в София. Инициативата е на Столична община и ако бъде приета, 250 души ще получат устройства, чрез които ще са в постоянна връзка с техните близки, а ако изчезнат, известие ще уведомява за тяхното местонахождение.

Докато бил все още жив, в продължение на 10 години Мария Малцева и семейството й се борили с деменцията на нейния дядо. Губил се няколко пъти, но непознати го откривали.

„Те излизат уж за малко или ги оставяме някъде на някоя пейка да си починат. И в следващия момент тръгват и се озовават някъде, където не знаят нито къде са, нито как да стигнат обратно у дома”, сподели жената.

 „Новото и различното е, че това приложение дава възможност полягащият грижи да се обади на човека, който носи часовника и дори да не му вдига, всъщност да се осъществи връзка”, обясни председателят на СОС Георги Георгиев.

Поредната обява за издирван от своите близки изчезнал възрастен човек преди няколко месеца провокира среща между общински съветници, лекари и неправителствени организации. След като проучват как в чужбина се борят с проблема се появява и идеята за социалната услуга за хора с деменция. Безплатни смарт устройства и приложение, което да осъществява връзка с тях.

Ако общинските съветници приемат предложението, от следващия месец за услугата ще може да кандидатсва всеки жител на София с издаден от специалист документ, който потвръждава състоянието му на деменция. Одобрените кандидати ще бъдат 250.

На всеки 3 секунди един човек в света се разболява от деменция. Повечето са жени над 60-годишна възраст. Официална статистка за болните у нас, няма, но от Фондацията "Състрадание Алцхаймер", предполагат, че броят им е около 200 000.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.