Св. Синод реши тази година да не изпраща делегация в Йерусалим

Благодатен огън от Йерусалим за този Великден няма да има. Това реши Светия Синод на Българската православна църква. Правителството изрази готовност да предостави държавния самолет. За момента, обаче, отговор от канцеларията на патриарха няма.

„За съжаление, за втори път след 2020 година, няма да изпратим делегация”, сподели Ловчанският митрополит Гавриил. 

Основната причина, която Светия Синод е изтъкнал, за да няма делегация за Йерусалим са ограничителните мерки в Израел.

„Йерусалимският Патриарх е молил властите в да премахнат ограниченията за броя вярващи, които ще присъстват на Велика събота в храма”, добави той.

БПЦ: Няма да има пътуване до Йерусалим за Благодатния огън

Заради COVID-ограниченията, миналата година, нашата делегация изчака на летището в Израел. Ловчанският митрополит, който не веднъж е вземал Благодатния огън от Йерусалим, заяви че има и други причини, но отказа да коментира. По всяка вероятност, причина да няма делегация е ситуацията в Украйна.

„На мен ми е мъчно. Аз също съзнавам, че има риск и е основателно тази година да пропуснем”, допълва митрополит Гавриил.

На този фон,  управляващите днес изпратиха писмо до Патриарха. В него се казва:

„Правителството е готово да осигури самолет за пренасянето на благодатния огън, за да не се прекъсва добрата традиция изградена в годините”.

Благодатен огън, но от миналата година, все пак ще бъде разпространен в църквите на Великден.

„Нека Господ да ни донесе радост, здраве и да дарува мир над България и всички страни”, допълни Ловчанският митрополит.

 

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.