Втори ден имаше опашки пред пощенските клонове в различни градове в страната

Кибератаката срещу „Български пощи“ продължава да създава сериозни проблеми. Втори ден имаше опашки пред пощенските клонове в различни градове в страната. Хакерската атака през уикенда се отрази и на изплащането на пенсиите и великденските бонуси. Междувременно от дружествата EVN и ЕНЕРГО-ПРО предупредиха, че заради срива плащането на сметки за ток през пощите е невъзможно.

Пенсионери се редят на дълги опашки за великденските добавки

Заради проблемите вследствие на кибератаката от „Български пощи” въвеждат друг механизъм за изплащане на парите – чрез списъци. Това обаче става бавно и отнема доста време. Освен това, пенсионерите ще могат да получават парите си от клоновете по местоживеене, а не както досега – от всяка поща. От дружеството увериха, че имат готовност да работят извънредно, за да не остават възрастните хора без пари за празниците.

Огромни опашки, нерви и чакане с часове - такава беше ситуацията тази сутрин в пощенските станции в Пловдив. Служителите върнаха много от чакащите пенсионери с обяснението, че компютрите отказват да работят.

„Какво ще ядем? Аз нямам пари даже да си купя и хляб. Чакам пенсия”, коментира един от пенсионерите.

„Български пощи”: Пенсионерите няма да останат без пенсии

Проблемът е само с изплащането на гише. Всички, които получават парите си по банков път, вече разполагат с тях. За да не останат хората без пари за празниците, в един от пощенските клонове в Пловдив въведоха временна организация и започнаха да изплащат по списък единствено социалните помощи и великденската добавка от 70 лева, но не и пенсии.

В Монтана, където също от сутринта пред пощенските клонове се извиват огромни опашки, се изплащат всички суми, но данните се обработват на ръка и затова се чака дълго.

„Много е трудно. Имаме колеги, които не са спали три дни, само и само да успеем да свършим работа. Много е трудно. Всичко е на хартия. Всяко едно бонче се отмята”, коментира Тони Тонов - ръководител ОПС-Монтана.

Заради проблема в пощите абонатите на енергийния оператор в Южна България не могат да платят на гише сметките си за ток. „Напомняме на нашите клиенти, че те могат да платят своите суми за консумирана енергия на касови салони на други оператори или онлайн”, каза Крум Косев - говорител на EVN-България.

„Български пощи” са станали обект на сериозна кибератака

В късния следобед от „Български помощи“ съобщиха, че получаването на пенсиите и добавките към тях ще се случва единствено и само в пощенските станции по местоживеене. „Няма да останат пенсионери без да си получат пенсиите”, заяви главният изпълнителен директор на дружеството Деян Дънешки.

Хакерската атака не е извършена от България и при нея няма изтичане на лични данни, увериха от „Български пощи”.

От дружеството определиха атаката като безпрецедентна и специфична. ГДБОП започна разследване.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.