Бордът на директорите на платформата за микроблогове прие предложението за 44 милиарда долара

Милиардерът Илон Мъск купува Twitter за близо 44 млрд. долара. Заявката му е, че ще превърне социалната мрежа в "арена за свобода на словото". 

Това се случи въпреки първоначалната съпротива на управителния съвет на компанията и само две седмици след като най-богатия човек в света анонсира намеренията си.

Мъск разкри идеите си за бъдещото на Twitter в последното си участие в "TED Talk". 

"Смятам, че е много важно Twitter да бъде приобщаваща арена за свобода на словото. Искам Twitter да се превърне в нещо като градския площад, където хората могат да говорят свободно в рамките на закона", казва Мъск.

Заявката за повече свобода на словото предизвика притеснения и в Европа, и отвъд Океана. Най-вече заради това как ще бъде контролирана информацията в пространство, обявено като арена за свободно слово. Кой ще спира вълната фалшива информация и как ще се гарантира спазване на етичните норми. 

"Нашият Закон за цифровите услуги се прилага за всички платформи, за да гарантира, че тяхната власт върху публичния дебат е предмет на демократично валидирани правила", отбеляза Йоханес Барке, говорител на ЕК. 

Рестрикциите на властта не плашат Мъск, смята дигиталният експерт Георги Малчев.

"Той няколко пъти е бил наказан вече за неща, които не спазва на 100 процента от регулаторите. Той има много ясна визия - "Ако направя това, то ще бъде впечатляващо", казва Малчев.

Мъск обещава да направи Twitter по-добър от всякога, като отвори алгоритмите. По този начин всеки потребетил ще може да ги редактира. 

"Той ще стъпи на това, че има изключително много известни хора, изключително много лидери на мнение, които ще им интересно да видят какво се случва, как се случва, да тестват алгоритмите", отбелязва експертът. 

Според програмиста Радостин Чолаков отварянето на алгоритмите може да превърне Twitter в арена именно за фалшиви новини.

"Изобщо не е ясно дали отварянето на кода няма да е много тежка задача и дали това няма да позволява по-голям риск, когато и злонамерени хора ще имат достъп до алгоритмите", казва Чолаков.

 

 

Сделката за Twitter предстои да бъде финализирана до края на годината.

Акциите на Twitter скочиха след съобщения за сделка с Мъск

Акциите на Twitter скочиха с над 35%, откакто Мъск обяви плановете си за придобиване. Те се търгуваха над $52 за акция в началото на деня.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.