Дружеството може да осигури топла вода чрез мазут в рамките на 2 до 4 месеца

“Топлофикация - София” може да осигури топла вода чрез мазут в рамките на 2 до 4 месеца. Това е крайната алтернатива на дружеството при спиране на доставките на природен газ от Русия. Това стана ясно по време на извънредно заседание в Столичния общински съвет. От “Топлофикация” обмислят още намаляване на температурата на водата с 10 градуса. Целта е да се пести природен газ.

Колкото до градския транспорт – оказва се, че от общо 450 автобуса в София , половината са на природен газ. Ако доставките спрат, те няма как да се използват и транспортът ще работи с по-малко коли – както през празничните дни. 

Кризисният план на „Топлофикация – София” включва три варианта за ползване на резервно гориво.  

“Мазутът, с който към момента разполагаме, е около 22 000 тона”, заяви изпълнителният директор на “Топлофикация- София” Александър Александров. “Най-трудният сценарий, в който ние бихме могли да подаваме само топла вода, е със съществуващите количества да осигурим почти два месеца и с доставка на още толкова мазут бихме могли да имаме още два месеца и половина”, допълни той. 

Намаляват наполовина колите на градския транспорт в София при липса на газ

При другите два, ако “Топлофикация” намали или спре електропроизводството с, мазутът ще стигне за повече време. Директорът на дружеството обаче, изтъкна, че от екологична и ценова гледна точка това “не е предпочитан вариант”.

Въпреки, че има готовност за работа на мазут, от дружеството имат всички уверения, че проблем с подаването на газ няма да има в следващите месеци. Все пак се обмисля как да се пести от горивото. 

“Температурата, която ние сме задължени да подаваме в летния период е 65 градуса. Това, което евентуално ние бихме използвали е да намалим на 55 градуса”, обясни Александров и допълни, че “това е абсолютно достатъчно, за да има една комфортна температура в жилищата и достатъчно топла вода”. 

Спирането на доставките би довело до сериозни проблеми с градския транспорт в София. От общо 450 коли на линия, от тях около 250 са на природен газ. Те обаче, не могат да се използват с алтернативно гориво, обясни изпълнителният директор на Столичния автотранспорт Слав Монов. 

Така ще се наложи автобусите да работят на празничен график. 

След извънредното заседание, от общинския съвет излязоха с позиция.

“Тук решаващата роля е на държавата, тъй като горивото и неговия ангажимент за осигуряване е на държавата, заяви председателят на СОС Георги Георгиев. 

Единственото уверение, че не се обсъжда поскъпване на билета за градския транспорт.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.