Българският премиер и украинският президент са обсъдили шест теми

Премиерът Кирил Петков заяви пред камерата на специалните пратеници на NOVA в Украйна Мартин Георгиев и Николай Кънчев, че на срещата си с украинския президент Володимир Зеленски са обсъдили шест основни теми. Украйна била готова да изнася евтин ток към България, защото произвеждала повече, отколкото употребява, а и имала нужда от свеж капитал.

„Те ще изпратят още следващата седмица експерти в България, за да видим как може този ток да мине през Румъния и да дойде до българския пазар”, обясни министър-председателят.

Втората тема, която са обсъдили двамата политици, е била Варна да стане логистичен хъб за украинското жито.

Кирил Петков заминава на посещение в Румъния

„Използване на Трансбалканския поток. Ние вкарвахме газ през Румъния, България и отиваше към Турция. Сега същият този капацитет може да се използва от Турция, България, Румъния и в Украйна. Това е много важно, защото ако използваме терминалите на втечнен газ, не само за 1 или 2 млрд. куб. м., а за 20 млрд. куб. м., цената, на която и Украйна, и България може да купуват, ще бъде много по-изгодна”, твърди Петков по отношение на друга важна тема, която е била обсъдена на срещата му с украинския президент.

Премиерът обяви още, че наши строителни фирми ще помагат за възстановяването на разрушени украински градове, особено на тези с български малцинства в тях.

Нови сблъсъци по върховете у нас заради спрения руски газ (ОБЗОР)

Украинският министър на инфраструктурата се е заел лично с операцията по прибирането на български кораб, твърди Кирил Петков.

От думите му става ясно, че страната ни ще подкрепя Украйна по пътя й към членство в ЕС.

„Какво означава да не помогнем военно-технически? Означава ли, че трябва още жилищни блокове да бъдат разрушени или да има още деца, които не могат да играят с играчките си? Или да виждаме още масови гробове като този в Буча? Българският парламент трябва да подкрепи предоставяне на военно-техническа помощ и аз призовавам това да се случи. След това решение ще поставя задача на военния министър да организира цялата тази логистична помощ”, каза още министър-председателят.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.