„Разговорът ни с Кирил Петков беше изключително продуктивен", каза Николае Чука

„Днес нашето правителство, идвайки в Букурещ, дойде от три места - Киев, Брюксел и Баку. Това показва усилената работа, която всички ние имаме по предизвикателствата с газовата криза, войната в Украйна и европейските усилия за преодоляване на продоволствена криза. Ето защо е важно днес България и Румъния да са не само добри съседи, но и партньори". Това заяви премиерът Кирил Петков по време на съвместен брифинг с румънския премиер Николае Чука.

„Набелязахме конкретни стъпки, които идват с конкретни срокове. Още следващата седмица започва нашата работна група, която ще работи по инфраструктурните проекти, така че река Дунав да бъде плавателна през цялата година и да я използваме като основа транспортен коридор. Групата ще работи и по идеята за един мост до Русе и още 4 допълнителни моста, които могат да свържат нашите страни и да увеличат икономическото развитие и просперитет”, отбеляза Петков.

Кирил Петков обсъди с Клаус Йоханис сътрудничеството между България и Румъния

„Днешният ни разговор беше изключително продуктивен. Разговаряхме за общите интереси. Естествено, присъствието на еврокомисаря Адина Валян допринесе за основните теми, а именно - начина, по който може да развиваме общите програми по транспорт и взаимна свързаност”, заяви Николае Чука

„Започнахме нашия разговор като тръгнахме от контекста на сигурността. Петков дойде в Букурещ след визитата си в Киев. И двамата бяхме тази седмица в Киев. Това беше много добро време, в което успяхме да дискутираме инвазията на руските войници в Украйна”, каза още той. И добави:  „Отново потвърдихме заедно подкрепата за независимостта и интегритета на територията на Украйна и заедно усетихме агресията на руските въоръжени сили и най-вече военните престъпления и жестокости, които доведоха до смърт на граждани, жени, деца и разрушаване на болници и училища”.

По думите на Чука по време на срещата му с Петков е било обсъдено и построяването на по-голям брой мостове. Първата стъпка е учредяването на обща работна група, в която да участват както български, така и румънски специалисти от транспортните министерства на двете страни. 

По време на срещата на двамата премиери са обсъдили още теми като енергетика и влизането на България и Румъния в шенген. 

 

 

“Ще използваме всички дипломатически инструменти, както и нашите представители в ЕС, така че покажем, че ние отговаряме на стандартите да бъдем приети в шенгенското пространство”, заяви Чука. 

"Влизането в шенген е огромен приоритет за нас и е приоритет да се движим заедно", каза и Петков. 

Двамата премиери са обсъдили и Република Молдова, като са се договорили  България и Румъния заедно да окажат помощ “в контекста на сигурността”. “Европейското бъдеще на Украйна, Молдова и Грузия са важни приоритети за нас и ние ще работим заедно по тези теми”, заяви българският премиер и обеща, че "това лято ще бъде работно - с реални резултати, които очакваме през септември". И заяви, че следващата среща между българските и румънските управляващи ще бъде на 5-ти май в София. 

Превръщането на река Дунав в ключов транспортен коридор за Европа ще бъде обща задача за България и Румъния, заявиха още двамата премиери. Ще бъдат разгледани и възможностите за изграждане на още един мост до русе и на други четири по протежението на реката. Еврокомисарят по транспорта Адина Валеан подкрепи регионалното сътрудничество и изтъкна големия потенциал на река Дунав в контекста на необходимостта от нови коридори за експорт. 

“Румъния е третата държава, на европейско ниво, след Германия и Холандия по речен транспорт, затова “дунавският коридор трябва да отговаря на европейските стандарти и политики”, каза Валян и поясни, че става дума за повече плавателност и нови транспортни коридори. 

Петков и Чука подписаха споразумение за откриването на ГКПП Русе – Гюргево – ферибот (ВИДЕО).

На въпрос възможна ли е доставката на газ за България от Румъния, Николае Чука каза, че фокусът е върху интерконекторната връзка между България и Гърция. 

“Капацитетът й е около 1,5 млрд кубични метра. Тя е важна както заради количеството, така и заради възможността да осигури трафика на газта от юг към север, и от север към юг”, поясни Чука. 

А премиерът Петков потвърди, че “физическото завършване” на интерконекторната връзка ще бъде в края на месец юни.

Николае Чука допълни още, че по време на предстоящата регионална среща на министрите на енергетиката в София ще бъдат обсъдени и възможностите за доставки на газ от Турция и Азербайджан.

“Надяваме се да се оформят решения на регионален план, които ще бъдат в полза на ЕС”, каза румънският премиер. 

Припомняме, че по-рано днес беше подписано Споразумението между правителството на Република България и правителството на Румъния за откриването на българо-румънска граница на граничен контролно-пропускателен пункт Русе – Гюргево – ферибот. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.