Преди 35 години е приложена иновативна технология за подово отопление чрез горещата минерална вода

Детска градина  "Снежанка" се отоплява само за около 500 лева на месец. Ниската сметка е възможна благодарение на инсталацията с геотермална вода, а причината е, че детското заведение е на метри от минерални извори. Става въпрос за Минерални бани край Хасково, където след скока на цените на енергоизточниците се обсъжда и други обществени сгради да се отопляват по този начин.

Тя е построена преди близо 35 години. Още тогава тук е приложена иновативна технология за подово отопление чрез горещата минерална вода. През годините системата е модернизирана, за да се избегнат аварии и задръстване по тръбите.
 
"Принципът, на който работи е изключително ефективен, защото благодарение на топлообменника и минералната вода затопляме питейната вода, която циркулира с помпа, тя идва тук топла, връща се, пак се затопля и така се спестява много енергия и пари", споделя Иван Русев - специалист поддръжка.
 
Заради ниската цена на отоплението при ремонта на сградата тази зима запазването му е било приоритет. "Сега нашият разход като цяло е е лектроенергията, която помпата изразходва, те са две помпи, може би около 500-600 лева на месец е за цялата сграда", обясни директорът Таня Янева.
 
В сградата никога не са имали проблем с температурите. "При нас винаги е много топло. Най-ниската температура е 24-25 градуса. Децата са боси, по късо ръкавче", допълни Янева.
 
Минералната вода тук извира с температура от 57 градуса. И макар че засега детската градина е единствената обществена сграда, която се топли от нея, това може да се промени в бъдеще.
 
"Коментирали сме някои общински сгради да минем на отпелние на минерална вода. Наистина засега водата е най-енергоспестяващият източник на отопление", посочи Мехмед Лятиф - председател на Общинския съвет.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.