Преди дни „Български пощи” станаха обект на сериозна кибератака

Извънреден съвет по киберсигурност свиква утре министърът на електронното управление Божидар Божанов. На него ще се обсъждат мерки за бързо осигуряване на защитата на държавните институции. Това обяви в ефира на „Здравей, България" самият Божанов. По думите му кибератаката срещу „Български пощи” има връзка с войната в Украйна. 

„В „Български пощи” нивото на киберсигурност е отчайващо. Причините за това са няколко - недофинансиране, липса на управленски капацитет, липса на антивирусни програми на сървърите и това, че някои пароли на администраторите са достъпни в цялата мрежа. Това са недопустими грешки. Приветствам решението на вицепремиера Константинова да поиска оставките на ръководството”, коментира министърът на електронното управление.

„Български пощи” са станали обект на сериозна кибератака

Според него не е ясно дали атаката срещу „Български пощи" идва от руски хакери.

„Нивото на сигурност в пощите не позволява извличане на достатъчно информация, за да потвърдим тази хипотеза. Данните, които имаме обаче, сочат натам. Често хакерски групи работят по собствена инициатива до даден момент, в който някой ги наеме. Никога не знаеш колко души стоят от другата страна и откъде са. Ако видим един IP адрес от Китай или Америка, зад него може да стои руски хакер или руско IP, а зад него пък да е севернокорейски хакер”, обясни Божанов. И допълни, че още няколко институции са станали обект на кибератаки. Сред тях е и Държавната агенция за бежанците.

„Всички институции имат пряка или косвена връзка с украинската криза. Няма изтичане на информация. Пощите нито са проверявани от Министерството на електронното управление, нито от ДАНС. Ще променим това нещо”, увери той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.