Подробности от генерал-майор Михаил Попов

За първи път на 6 май Сухопътните войски няма да участват в парад, а ще демонстрират способностите си на полигона в Ново село.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов даде подробности за многонационалната батальонната бойна група.

„Концепцията за разширено предно разгръщане на НАТО предполага 4 батальонни бойни групи като тази в България. Другите са в Унгария, Словакия, Румъния. Тя е сформирана в началото на април. Очакваме включването на съюзници от Италия, говори се и с Албания”, обясни генерал-майор Попов.

Той е категоричен, че не се предвижда участието на тази батальонна група във войната в Украйна.

„Идеята е да покаже, че ако някой реши да предприеме нещо срещу държава от НАТО, той ще срещне не националните сили, а ще срещне НАТО-вски сили”, обясни генерал-майор Попов. 

По думите му няма армия в света, която да е изцяло модернизирана. "Модернизирахме екипировката, работим и по Т-72. Надяваме се до края на годината да можем да демонстрираме стрелба с новите танкове", обясни той.

В 11:15 ч. започва симулация на следната ситуация: Пункт на българската отбрана е нападнат от многократно превишаващи по численост по сили. Следва разузнаване с безпилотен летателен апарат, контраатака и възвръщане на целостта на отбраната. 

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.