При пожар там загинаха четирима души

Районната прокуратура във Варна започна незабавна проверка за начина, по който е функционирал дома за възрастни хора във варненската местност „Сотира“, където в неделя при пожар загинаха трима мъже и една жена, съобщиха от обвинението.

Експерт: Още миналата година са констатирани нередности в дома за стари хора във Варна

Проверката цели да бъде изяснено спазени ли са всички нормативни изисквания за работа по предоставяне на социалната услуга, как е функционирало заведението, имала ли е фирмата всички необходими лицензи за работа и ако не, то кой е допуснал в дома за възрастни да бъдат настанявани хора и той да продължава да предоставя социални услуги.

Действията на прокуратурата започват след самосезиране на база твърдения, че фирмата собственик на социалното заведение не е имала правото да извършва подобна дейност.

ОГНЕН АД: Пожар в дом за възрастни край Варна, четирима загинаха (СНИМКИ)

Действията по разследването на причините и обстоятелствата, довели до трагичния инцидент в дома за възрастни, продължават под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Варна, с активното участие на служителите от ОД на МВР в града.

Очакват се резултатите от назначените съдебно-медицински експертизи, предстои да бъдат извършени също пожаро-техническа, електро-техническа и други експертизи.

Основната версия

Агенцията за качество на социалните услуги е санкционирала за многобройни нарушения управлението на дом „Свети Георги“. В момента фирмата няма право и лиценз да предоставя социални услуги.

На този фон разследването на пожара в дома за възрастни хора продължава. Основната версия към този момент остава умишлен палеж, причинен от обитател на дома.

„Записите от камерите ясно показват как е извършено деянието, как човекът влиза в стаята си. Той вади леснозапалими предмети, запалва ги на едното легло, след това прехвърля огъня и на другото и напуска стаята. В момента е настанен в психиатрията и ще му бъде изготвена психиатрична експертиза”, коментира директорът на ОД на МВР-Варна ст. комисар Атанас Михов.

Проверките показват, че домът за възрастни хора няма лиценз, за да осъществява тази дейност.

„До момента в Окръжна прокуратура - Варна не ми е известно да е постъпила такава информация. Действително това е повод за самосезиране и да бъде извършена проверка и в тази насока”, подчерта окръжният прокурор Красимир Конов.

„В случай, че няма лиценз - трябва да пише, че Министерството на вътрешните работи запечатва социалната услуга”, обясни бившият социален министър Христина Христова.

През юли миналата година при пожар в другия дом за възрастни хора със същото име и на същия собственик загинаха четирима, а други шестима обитатели бяха настанени в болница. Още тогава инцидентът е предизвика проверка.

„При тази първа извършена проверка се установи, че този дом функционира в нарушение на стандартите за качество на социалните услуги”, каза бившият зам.-социален министър в служебния кабинет Надя Клисурска.

Работата по случая продължава до окончателното изясняване на детайлите. „В момента се очакват заключенията от извършените аутопсии. Назначена е пожаро-техническа експертиза. Текат и разпити. Днес е насрочен допълнителен оглед на мястото”, каза още Конов.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.