Предполага се, че 53-годишен обитател на дома е причинил пожара

Четирима души са загинали при пожар в дом за възрастни хора "Св. Георги" в местността Сотира край Варна. Той е разположен близо до болница "Св. Марина", съобщиха от Областната дирекция на полицията.

Снимка: БТА

Загиналите са трима мъже - на възраст 70 г., 73 г. и 88 г., както и една жена. Друга жена, на 83 години, която е била настанена в дома, е в болница, с опасност за живота.  

Пламъците избухнали около 2 часа през нощта, а сигнал за инцидента бил подаден малко преди и 3 часа. Пожарът тръгнал от една от стаите на приземния етаж. Служители на дома първоначално се опитали да гасят огъня с подръчни средства.

Констатираха множество нарушения в домове за възрастни във Варна

Снимка: БТА

В дома са настанени възрастни и трудноподвижни хора, което е затруднило евакуацията. Предполага се, че 53-годишен обитател на дома е причинил пожара. Той е настанен в психиатрична клиника във Варна, а огледите продължават. 

На място пристигнаха окръжният прокурор на Варна Красимир Конов, както и ст. комисар Атанас Михов, директор на ОД на МВР в града. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на Окръжната прокуратура във Варна. Уточнява се, че във всяка от стаите има камери, чиито записи се изземат. 

Според близки на настанени в дома хора и друг път е имало инциденти там. Те разказват, че собственикът е бивш полицай.

От Окръжна прокуратура припомнят, че във връзка с други два пожара, горели отново в домове за възрастни хора през изминалата 2021 година и появили се твърдения за упражнявано насилие и нехуманно отношение спрямо потребителите на социалните услуги, както и множество починали лица в тези домове, от Районна и Окръжна прокуратура - Варна са извършвали няколко проверки в такива места за настаняване.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.