"Установихме, че този дом функционира в нарушение на стандартите за качество на социалните услуги", заяви Надя Клисурска

В дома за стари хора във Варна, където през уикенда при пожар загинаха четирима души, при проверка са констатирани нередности още през юни миналата година. Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият зам.-социален министър в служебния кабинет на Стефан Янев Надя Клисурска. „Още през юли миналата година, когато стана първият инцидент в  този дом, беше направена проверка. Тя установи, че този дом функционира в нарушение на стандартите за качество на социалните услуги”, посочи тя.

„Явно трябва допълнение в нормативната уредба. И там трябва да бъде включено Министерство на вътрешните работи. В случай, че няма лиценз – трябва да бъде записано, че МВР запечатва социалната услуга”. Така в студиото на „Здравей, България” бившият социален министър Христина Христова коментира липсата на лиценз на опожарения дом за стари хора във Варна.

„Имаме вече яснота как е станало деянието. Основната версия е умишлен палеж. 53-годишният мъж, който е запалил огъня, е настанен в психиатрия, където се очаква да му бъде направена експертиза. Разполагаме и със записи, на които ясно се вижда как той запалва пожара”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” директорът на ОД на МВР Варна старши комисар Атанас Михов.

„В момента се очакват заключенията от извършените аутопсии. Назначена е пожаро-техническа експертиза. Текат и разпити. Предстои и допълнителен оглед на мястото”, посочи окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

По думите му в Окръжна прокуратура Варна научили от медиите, че домът за стари хора функционира без лиценз. “До момента не е постъпвала подобна информация при нас. Това е повод за самосезиране и да бъде извършена проверка и в тази насока”, категоричен е Конов.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.