Мярката може да влезе в сила още следващия месец

Социален пакет предвижда всеки, който зарежда литър гориво за лично потребление като физическо лице, да ползва отстъпка от 25 стотинки на всеки литър.

В момента литър от най-масовия бензин А-95 струва средно 3 лева и 4 стотинки, а литър дизел, пак средно за различните вериги, е 3 лева и 23 стотинки.

Какво ще се промени със социалния пакет? Ако бъде приет, 50 литра бензин ще ни струват около 149 лева след отстъпката, а не 161 лева и 50 стотинки, както е сега.

Плановете са тези отстъпки да влязат в сила от следващия месец. Обещанието на енергийния министър е да няма ограничения колко пъти месечно човек може да зареди колата си до 50 литра на преференциална цена. Депутати обаче заговориха за предоставяне на лична карта при зареждане и евентуални ограничения в количествата.

Продължават неяснотите около антикризисния пакет на правителството, в частта му за горивата. Тази сутрин заместник - енергийният министър Пламен Данаилов беше категоричен - зареждаме с отстъпка до 50 литра, без ограничения колко пъти в месеца.

Часове по-късно депутати се усъмниха - без никакви ограничения означава, че сметката на хазната, която трябва да покрие тази отстъпка, може и да не излезе. Вариант е и да се налага да предоставяме лична карта на касиерите в бензиностанциите.

Данаилов: Обсъжда се отстъпка при зареждане на до 50 литра гориво

Високите цени на горивата  вече принудиха много шофьори да търсят алтернативни варианти.

„С колелото някой път ходя”, признава Пламен Милев.

Николай също смята, че ще трябва да ограничи ползването на колата.

„Миналата година по това време беше около 1.80 до 2 лева, а сега е 3.27”, казва Николай Николов.

И двамата се радват на новината за отстъпка от 25 стотинки на литър, но са скептични, че мярката ще проработи.

„Със сигурност ще се стигне до злоупотреби, няма спор изобщо”, смята Николай.

Според правителството мярката ще е в сила още в началото на юни. Основният вариант -  ограничението до 50 литра с отстъпка да бъде на зареждане, обясни заместник енергийният министър Пламен Данаилов.

„50 литра са достатъчно количество за доста дълъг период. Но към момента не се обсъждат ограничения”, обясни Данаилов.

Депутати от управляващата коалиция се усъмниха - ще стигнат ли в такъв сценарии предвидените за мярката пари.

„Остава въпросът и как точно ще си получаваме отстъпката”, коментира Любомир Каримански.

А собственици на средни и малки бензиностанции  вече са категорични -  мярка няма как да проработи.

„Ние да отстъпваме, а те после на нас ще го дават. То това няма как да стане. Няма обект, който да го направи. Няма, защото средствата, с които разполагаме са толкова оскъдни, че при една отстъпка само за един работен ден ние ще спрем работа”, заяви Дойчин Лазаров от Националното сдружение на малките и средните бензиностанции.

Енергийният експерт Мартин Владимиров също смята, че мярката ще ощети по-малките търговци.

И ще струва скъпо на държавния бюджет.

„Този вид мярка е доста скъпа и може да изкриви пазара, като да даде грешните стимули на домакинства и физически лица, които реално нямат нужда от подкрепа”, заяви Мартин Владимиров.

Появиха се и съмнения, че още преди да влезе в сила отстъпката, цените на горивата може да скочат драстично нагоре. И така шофьорите да не усетят облекчение

„Сега да не вдигнат безниностанциите от 3.30 да стане 3.55?Това е конкурентен пазар, такава спекулация  няма да се случи. Ако се увеличава цената, ще е друга причината пазарна”, смята Владимиров.

Очаква се  обсъжданията на мярката  да приключат до края на месеца.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.