Държавата връща по 600 лева за дете в края на годината

Антикризисният пакет, който е предвиден за родителите, ще бъде насочен към всички, които имат деца до 18 години.

Силвия Петрова е майка на 12-годишно момиче и получава добавки откакто дъщеря й се е родила. За данъчно облекчение като работещ родител кандидатства за първи път преди месец. Равносметката на НАП – Силвия е един от общо 430 хиляди българи, подали документи за доходите си през 2021 година. И вече получили съответно 450 лева за едно дете, 900 за две или 1350 – за три или повече деца.

Данаилов: Обсъжда се отстъпка при зареждане на до 50 литра гориво

Следващата кампания може да е още по-натоварена, защото заради инфлацията управляващите обмислят по-големи облекчения – 600 лева за едно дете и 1200 лева за две деца. Консенсус около такова решение още се търси, каза социалният министър Георги Гьоков.

Гьоков: Предстои актуализация на пенсиите

„Антиинфлационните мерки, които предвижда всяка парламентарна група, си ги лансира в медийното пространство. Всички мерки, които лансират партньорите като антиинфлационни, ще бъдат обобщени в коалицията, ще бъдат разгледани в социалното министерство”, увери министърът на труда и социалната политика.

Въпросът е дали такава данъчна отстъпка ще е достатъчна, за да компенсира повишените разходи на българските семейства. Според Силвия в никакъв случай това не покрива процента на инфлация.

„600 лева, разхвърляни на 12 месеца, са по 60 лева на месец. Погледнато реално, само транспортът й за училище – отиване и връщане – е 3 лева на ден. Да не говорим за лекарства, за учебни пособия, за храна, за дрехи и за други пособия”, обяснява майката, но казва, че все пак ще кандидатства отново за отстъпката. Вместо да подава декларация в НАП с помощта на счетоводител, ще опита да го направи през работодателя си. Както са постъпили 2/3 от подалите декларации.

Опозицията с критика относно договорения по-евтин газ (ОБЗОР)

„Хората предпочитат варианта през работодател, тъй като е на място, до тях е и хората са познати - има кой да им помогне при самото попълване и ако имат грешки - те да бъдат коригирани”, обяснява Живка Караколева, която е специалист „Човешки ресурси”.

За настоящата година декларация при работодател се подава в края й – през декември.

Ако родителите са изпуснали срока, могат да подадат декларацията си в офис на НАП или онлайн. При едно важно условие - не трябва да имат задължения към държавата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.