Двете събития стартираха от площад „Народно събрание”

Полумаратонът на София и велошествието, организирано от Столичната община, събраха хиляди участници в центъра на града. 

Полумаратонът започна в 9 часа от площад „Народно събрание”. Според организаторите тази година са се включили рекорден брой участници - над 1200. Полумаратонът защитава три благотворителни каузи – помощ за Украйна, помощ за организация, която подкрепя доброволческия труд, както и читалище, свързано с осигуряването на арт занимания за деца.

В класическата дисциплина от 21 километра победител е 19-годишният Николай Кауфман, който е взел разстоянието за малко под час и 15 минути.

Блокада в центъра на София заради няколко спортни прояви

Велошестивето стартира също от площад „Народно събрание” два часа по-късно. Неговата цел е все повече хора да се придвижват на две колела, за да има по-чист въздух.

„Участвам за първи път. За мен на първо място е благотворителната кауза, а и заради това да мога да участвам в такъв турнир и спорта като цяло”, каза Карин.

„В България според статистика на „Евростат" 78% от хората твърдят, че изобщо не са спортували”, заяви Еленко Еленков - организатор на полумаратона.

17 ГОДИНИ ПО-КЪСНО: „Левски” и ЦСКА излизат един срещу друг в битка за Купата на България

„Броят на любителите на колоезденето се увеличава”, отбеляза Анатоли Илиев - организатор на велошествието.

„Мисля, че това да се придвижваме с колела е добра инициатива”, каза Станислав.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.