Новите влизат в сила от 1 юни

Гърция отменя задължителното носене на маска в повечето пространства на закрито от началото юни. Това обяви министърът на здравеопазването Танос Плеврис, предаде БТА. Мярката засега е само за летния период – от 1 юни до 15 септември.

Маската остава задължителна в болницата, домовете за възрастни хора и градския транспорт. За училищата се очаква да бъде взето отделно решение. Препоръчва се обаче гражданите да поставят маска в закрити обществени пространства, където има струпване на много хора.

По отношение на самолетите и извънградския транспорт, автобусен и железопътен, маските няма да са задължителни в превозните средства с номерирани места на пътниците, предаде телевизия Скай.

Плеврис уточни, че отмяната на задължението означава, че няма да се налага административна глоба, но остава силната препоръка на здравните власти хората да продължат да използват маска на тези места, особено лицата от уязвимите групи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.