На 12 май Пхенян за първи път потвърди, че в страната е открит случай на вируса

Южнокорейското разузнаване смята, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун вероятно не е ваксиниран срещу коронавирус, съобщи агенция Йонхап, позовавайки се на членове на профилната комисия на Националното събрание (парламента) на Република Корея.

"Според разузнавателни оценки поради различни обстоятелства Ким Чен-ун вероятно не е бил ваксиниран срещу COVID-19", цитира агенцията няколко участници в закрит брифинг. "Смятаме, че досега в страната не са внасяни ваксини", посочват от Националната разузнавателна служба.

Парламентаристи, позовавайки се на южнокорейското разузнаване, твърдят, че отношението към ваксинирането в Северна Корея уж е започнало да се променя. Според тях властите са осъзнали нуждата от ваксинация, за което свидетелства информация във вестник "Нодон синмун", публикувана на 17 май. В нея се подчерта ефективността на тази медицинска процедура в борбата с епидемията.

На 12 май агенция КЦТА съобщи за първи път, че в страната е открита коронавирусна инфекция. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е наредил да бъде обявен локдаун във всички градове и окръзи. Досега общият брой на пациентите със симптоми на треска от края на април в условията на разпространение на коронавируса е достигнал 1,97 милиона, а 63 души са починали.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА