Какви промени са нужни срещу насилниците

Кристина е жертва на домашно насилие. Преди агресията всичко изглеждало чудесно - прекрасен мъж и обещаващо бъдеще, обрисувано пред нея.

„Демонстрираше прекалена загриженост и постоянно желание да бъде с мен във всеки един момент. Дори спря да работи само и само да бъде с мен. В същото време съвсем леко и тактично започна да ме отделя от всички”, споделя тя.

Нов закон ще пази жертвите на домашно насилие (ВИДЕО)

Физическата и психическа агресия започва, когато се ражда първото ѝ дете. „Преди това също имаше, но много леко и тактично. От типа - виж сега започваш да качваш килограми, виж как изглеждаш, като се запознахме. Искам да изглеждаш по същия начин. Стигна се и до физическо посегателство”, разказва тя.

Кристина обяснява, че е търпяла насилника до себе си, защото е била с малко дете. Мъжът я отделил от всички, накарал я да вярва, че никой не я обича, освен него. Дълго време отнело да си тръгне от общия им дом. Сега обаче живее спокойно, заедно с децата си.

В студиото на „Здравей, България” Кристина Петкова - член на работната група за промени в Закона за защита от домашното насилие и инспектор Ирина Рогева от ГДНП коментираха какви стъпки се предприемат, за да бъдат намалени случаите на домашно насилие.

„Най-големият проблем е, че така наречените жертви, пострадалите от домашно насилие, не се осмеляват да подадат сигнал. Новите неща, които се въвеждат - са единен телефонен номер. Възможността жертвата да подаде сигнала, молбата си за защита, и през здравните власти, и през общините и местната власт. Безплатна правна помощ. И може би, най-важното - да отворим вратите на закона, за да има възможност всяко лице, пострадало от насилие, без оглед на възраст и правно ограничение, да сезира съда и да потърси помощ. Вече това е възможно”, уточни Петкова.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Домашното насилие - бой, психически тормоз и смърт

Инсп. Рогева посочи, че няма точна формула за решаване на проблема с домашното насилие. Подчерта обаче важността на превенцията.

„Със сигурност промяната в закона ще създаде предпоставки да можем да бъдем по-ефективни. Един по-бърз процес, да се разшири кръгът на пострадалите, които могат да се обърнат за помощ сами. Това за нас е предпоставка да бъдем по-ефективни и да можем по-бързо да защитим пострадалото от домашно насилие лице”, каза тя.

Работи се по въпроса органите на реда да разпознават насилието. „В последните 2-3 години са проведени много такива обучения. В момента има проект на ГДНП, по който предстоят обучения на целия състав на полицията, за да реагираме своевременно”, уточни инсп. Рогева.

Тя обясни и какви са действията, които се предприемат по отношение на човек, срещу когото вече има сигнали: „Служителите, на които е разпределена работата по случая, извършват всички проверки. Разговарят с пострадалото лице и извършителя. Вземат се превантивни мерки, в повечето случаи дават резултат, но има и изключения. В момента, в който има някакво нарушение, се взимат решения, действаме, и ако е необходимо, задържаме лицето, за да не се стига до тежки случаи”, каза инспекторът.

Д-р Милков: Няма ясна посока и цел за справяне с домашното насилие

Петкова отправи апел към депутатите и правителството, наред с прогресивните промени, изработени на ниво Министерство на правосъдието, да променят и Наказателния кодекс, за да отпадне системността, която определи като пагубна. „Не може да чакаме три пъти един човек да бъде жертва, за да се счете престъплението за такова в условията на домашно насилие. Този човек може да не стигне до третия път, а първият да е фатален”, добави тя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.