Александър Борняков е вторият човек в щаба на украинската IT армия

В рубриката си „Историите” Мария Йотова ни среща с втория човек в щаба на украинската IT армия -  Александър Борняков. Ако военните звания важаха в кибер войната, която се води, вероятно щеше да е генерал-лейтенант. Всъщност е зам.-министърът на дигиталната трансформация на Украйна и се оказа бесарабски българин.

Как влезе в политиката?

- Преди 12 години политиците в Украйна трябваше да вземат решение дали страната да поеме курс съм Русия, или да стане част от Европейския съюз. Присъединих се към политическа партия, защото исках да вкарам собствени усилия в това да покажа, че трябва да изберем ЕС, вместо да тръгнем за Изток. Преди да се присъединя към министерството, бях в частния бизнес. Бях основател на няколко IT компании. Докато работех по развитието на моя бизнес, осъзнах, че мога да правя добри неща в обществена полза и приех предложението на Михаил Фьодоров - министъра на дигиталната трансформация да се присъединя към екипа. Ако ангажимента не е за дълго.

Какви са били приоритетите ви преди войната?

- Преди войната се бяхме фокусирали върху дигиталната трансформация на Украйна. Разработихме концепцията „правителство в смартфона“. Искахме всяка комуникация с държавните институции да  може да се случва онлайн, така че хората да не чакат по опашки и гишета. Успяхме да направим много от услугите електронни. Ако ти се роди дете, можеш да го впишеш в регистрите онлайн, ако ти трябва нова шофьорска книжка можеш да я извадиш през телефона си. Направихме апликация, която се казва ДИА, това е акроним от „правителството и аз“ и вкарахме всички официални документи в нея. Шофьорската книжка, застраховката на колата, акта за раждане на детето– всичко е в телефона ми. Украйна стана първата страна в света, която приравни дигиталния паспорт, който имаме в телефоните си, с хартиения. Една от основните ни задачи беше да прехвърлим 100 услуги на държавната администрация онлайн. Също учим хората на дигитални умения, имаме цел да научим 1 милион украинци на тези умения, защото както и българите, имаме много възрастно население, което не е запознато с технологиите. Също се фокусирахме върху подобряването на дигиталната инфраструктура  и имахме за цел да покрием 95 % от украинското население с високоскоростен интернет. Министерството ни работи много тясно с IT бизнеса. Поставихме си за цел да превърнем Украйна в най-големия IT хъб в Източна Европа. И аз персонално отговарям за тази задача.

Как се промени ситуацията?

- Ситуацията се промени драматично. Когато войната дойде до вратата ни, първата задача беше да преместим цялата дигитална инфраструктура някъде по-близо до западната граница, защото руснаците атакуваха от толкова много страни и имаше голяма вероятност да влязат в Киев. Променихме и много от услугите на държавната администрация, за да ги направим по-лесни за употреба и от разстояние, защото хората започнаха да напускат страната. Едно от нещата, които направихме в първите дни беше да създадем специална карта-паспорт, която работи офлайн, защото онлайн базата беше недостъпна. Някои хора нямаха достъп до документите си, защото трябваше незабавно да напуснат домовете си. Трябваше да имат поне някакъв документ, с който да се идентифицират. Също създадохме специален екип, който да оборва руските усилия за дезинформация. Руснаците вложиха огромни усилия да създават пропаганда и фалшиви внушения за Украйна. Вкарахме много усилия да създадем нещо наречено дигитална дипломация или дигитална блокада. Имаше екип в министерството, който се свързваше с компаниите и призоваваше да спрат да работят с Русия. Също създадохме криптофонд, който набра близо почти 70 милиона долара, парите се използват за военни и хуманитарни нужди.

Защо крипто?

- Защото по време на първите дни от войната украинската Национална банка ограничи възможността да се плаща за каквито и да е разходи в чуждестранна валута. Искаха да стабилизират нивата на валутните курсове, притесняваха се, че парите ще бъдат изнесени. Така че крипто даренията бяха почти единствения начин да влизат долари и евро и да плащаме например за патрони или уреди за нощно виждане, за оптика или екипировка и медицински китове, извън Украйна. Защото ако си украинска компания не можеше да плащаш нищо от Украйна. Затова избрахме крипто.

Четох, че в първите дни на войната сте преговораряли за изключване на google картите?

- Работехме отблизо с  google и преди войната. Оказа се, че врагът ни може да види в google maps къде са пътните блокади и да удари тези точки. Затова поискахме google временно да ограничат достъпа дo тази опция и те откликнаха. Още работим в тесен контакт с тях.

Цялото интервю гледайте във видеото.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.