Към уникалната българска разработка проявяват интерес болници от целия свят

Лекар от Kазанлък създаде система за 24-часово наблюдение на пациенти от дистанция. С помощта на софтуер се следят всички жизнени показатели и така може да се предвиди дори кога човек може да получи инфаркт. Към уникалната по рода си българска разработка вече проявяват интерес болници от целия свят.

По създаването на центъра за телемониторинг, който е първи по рода си в Европа, са работили лекари, програмисти и математици. С помощта на специално устройство, носено от пациента, на всеки 5 секунди се подават резултати от редица показатели -  пулс, артериално налягане, сатурация и дори динамика на дишането.

 “Има вграден датчик, който показва положението на тялото в пространството - дали пациентът е паднал или изгубил съзнание. Имаме въможност да насочим екипи на Спешен център, локализирайки с джипиес система местоположението на пациента и да го спасим”, твърди д-р Бойчо Бойчев.

Сред първите, тествали иновацията са родителите на Афродита. „И двамата ми родители са в провинцията. Касае се за място доста трудно линейка дори да пристигне”, споделя Афродита Асенова.

Заради съмнения за сърдечни проблеми се налага възрастните хора да бъдат проследявани дистанционно в продължение на една седмица - за да се постави точната диагноза. „Човек започва да се чуди какво е - дали от кръвно, дали от висока кръвна захар, какво се случва. Хората, които следят за тези физиологични показатели, те се обаждаха, за да ни кажат, ако кръвното е високо, за да се предприемат някакви мерки”, посочва Афродита.

Телемониторингът сигнализира и дали пациентът скоро може да получи инфаркт или инсулт, казва д-р Бойчев. „На база на анализа на трендовете на отделните физиологични показатели, ние можем да предскажем възможно усложнение или животозастрашаващо състояние, което може да настъпи след определено време”.

За част от пациентите с хронични и кардиологични заболявания мониторингът вече е безплатен. Създателите на центъра се надяват, че здравните власти ще плащат частично услугата, за да бъде тя достъпна за повече хора.

„По данни на СЗО дефицитът на медицински специалисти в световен мащаб е над 5 милиона. Това означава, че трябва да се търсят нови технологии, които да обслужват пациенти там, където не може да присъства физически лекар”, заяви д-р Бойчев.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.