Това показва стряскащата статистика на многопрофилната болница „Царица Йоанна-ИСУЛ” в София

Смъртността при децата от 0 до 3 години, вследствие на попадане на чуждо тяло в дихателните пътища е 28%. Това показва статистика на многопрофилната болница „Царица Йоанна-ИСУЛ” в София.

По думите на лекарите това е „огромно число”, а единственият център в страната, който приема пациенти в такива случаи, е именно – ИСУЛ.

При последния случай лекарите изваждат от носа на дете две сачми, престояли там две години.

Извадиха 2 сачми от носа на дете, които са престояли там 2 години

„Детето беше прието по спешност, за да бъдат извадени сачмите, които са попаднали в носа му след детска игра”, обясни доц. Цоло Цолов, началник на „Детско УНГ отделение”. Операцията е извършена с помощта на специален магнит.

Безопасни игли, камъчета, фигури от настолни игри, семки, фъстъци и части от химикал са сред другите предмети, погълвани от деца.

„Извадихме безопасна игла от 6-месечно бебе”, разказва доц. Цолов.

Кашляне, посиняване, повръщане са признаци, че детето може да е погълнало необичаен предмет, обяснява лекарят, който призова родителите да бъдат внимателни и да наблюдават децата си.

От лечебното заведение припомниха и че имат нужда от специализирани техника, която да им помага да се справят с подобни случаи.

„Имаме нужда от апарат за анестезия на малки деца, както и от ендоскопска оптика за уредите, които ползваме”, каза доц.Цолов.


Можете да подпомогнете работата на детското отделение в болница "Царица Йоанна": 
Банкова сметка на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" ЕАД
Обединена Българска банка
BG70UBBS88881000854061
BGNUBBSBGSF
Основание: "Детски анестезиологичен апарат и оптика"
 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.