Те ще бъдат предоставени от днес за наеми и режийни разходи

Агенцията по заетостта стартира програма, с която да подпомогне украинските бежанци с временна закрила у нас. По 356 лв. за 3 месеца ще бъдат предоставени от днес за наеми и режийни разходи на украински граждани с временна закрила, които са започнали работа в България.

Освен това държавата ще осигури на работодателите минимална работна заплата и осигуровки за същия срок при наемане на бягащи от войната. Целта – по-лесна интеграция на украинците. Парите са осигурени от Европа, а общата стойност е над 46 млн. лв.

Още в първия ден за кандидатстване украинецът Артур Росман идва да търси работа в „Слънчев бряг”.

„Мога да работя в хотелиерския и ресторантьорския бизнес”, споделя мъжът.

Артур е благодарен за помощта, която ще получава.

„3 месеца са напълно достатъчни за човек да стъпи на краката си. Защо трябва държавата да носи всички ни на ръцете си? Ако започнем да работим, ще помогнем както на себе си, така и на държавата, която сега помага на нас”, казва мъжът.

Според бизнеса идеята е добра, защото имат нужда от кадри, но имат и критики.

„Прекрасно! Така трябваше да започнат вместо с лошото изгонване от нашите бази, защото не беше много приятно. Ние и без това бяхме готови да вземем работници. Искам да подчертая едно нещо - няма много желаещи за работа”, каза Веселин Налбантов от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Според Министерството на туризма това е шанс за страната ни да задоволи глада на работници и в същото време да подпомогне украинците да се интегрират по-лесно.

„Сред тях има доста добри специалисти - има медицински сестри, а ние тук имаме недостиг”, каза министърът на туризма Христо Проданов.

За да се случи това обаче, първо бежанците ще трябва да се регистрират в Бюрото по труда.

„Колегите насочват украинските граждани, регистрирани в бюрото към работодателите”, обясни Веронка Димитрова, главен експерт в Агенцията по заетостта.

А работодателите, които искат да участват в програмата, трябва да се регистрират онлайн. Те могат да получава и допълнително половин минимална работна заплата за ментор за наетия украински гражданин, също за срок до 3 месеца.

„В първия ден вече имаме информация че няколко работодатели са подали своите заявления”, каза още Димитрова.

Според сметката, над 9 хиляди украинци ще успеят да се включат.   

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.