Трудностите продължават вече шести ден

Шести ден трудности с издаването на електронни направления. Официално те замениха хартиените на 1-ви юни, но системата заработи с фалстарт. В понеделник здравният министър Асена Сербезова извика на спешна среща фирмите, изработили медицинския софтуер, за да дадат обяснение за хаоса и грешките, довели до куриози, като този на мъже да се издават направления за гинеколог.    

Близо седмица след смяната на хартиените направления с електронни, влизаме отново в лекарския кабинет.  "Чакай да видя сега къде беше номенклатурата….на тежки вирусни инфекции влез. Консултираш по телефона и пращаш направлението по този начин новия", дава разяснения по телефона д-р Елка Георгиева.

С помощ от приятел. Така д-р Елка Георгиева обясни как тя и колегите й успяват да се справят с новата система. „Програмата дойде със закъснение, след което се оказа, че е грешна, след което се обаждахме наляво надясно. Никой никога не ни е събирал да ни направи един курс, а ние сме хора на пенсионна възраст”, твърди тя.

До петък включително са ставали грешки в издаването на направления. „Пиша, че съм го пратила на кардиолог, или на уролог и изведнъж на регистратурата, където отидат се оказва, че са за гинеколог. Като че ли това нещо се оправи, ама още не сме сигурни”, посочва д-р Елка Горанова.

Грешки с разчитането на електронните направления от специалистите все още има, признаха от фирмата за медицински софтуер. „Лекарите да разпечатват НРН-то засега на пациентите, за да могат да бъдат коректно и бързо обслужени. По ЕГН също е възможно, но на този етап нещата стават по-бавно”, твърди Йордан Йорданов, председател на УС на "Контракс" АД.

Още дефекти за коригиране отчитат и в големите лаборатории с клонове в цялата страна. „При нас работят 400 служители с електронни подписи, които теглят и за една централна база и за 30 локални бази, което затруднява процеса”, заяви д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на лаборатория.

От понеделник софтуерът е актуализиран навсякъде в страната, стана ясно след срещата в здравното министерство. Възможно е обаче да има трудности и в следващите дни.  „Свързани с достъпността до услугите- интернет, компютри, които да бъдат адекватни за използването на такъв вид нови системи, обучението на хората, подготовката на лекарите”, посочва Йорданов.

От Здравното министерство съобщиха, че се подготвят изисквания към медиците как да се подготвят преди всяка нова дигитализация в здравеопазването, за което ще има гратисен тест период от 2 месеца. А от Българския лекарски съюз предложиха само за този месец да се даде право на медиците да изпращат електроннте направления със задна дата - в рамките на 7 дни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.