Много от по-бедните страни продължават да нямат достъп до препаратите

САЩ са изхвърлили 82,1 милиона дози от ваксини срещу COVID-19 от декември 2020 г. до средата на май тази година. Това са около 11% от всички поръчани и платени дози от препарати срещу коронавируса, сочат данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, предаде NBC.

Само в две вериги аптеки за търговия на лекарства на дребно са бракували почти една четвърт от дозите. Щатите Оклахома и Аляска са първенци в бракуването на излишни дози ваксини.

Световната здравна организация вече изрази загриженост за огромния обем бракувани ваксини при положение, че по-малко от половината от американците с две поставени дози са предпочели да сложат и бустерна доза. Според организацията именно тази доза е ключова за борбата с по-новите, по-заразни вирусни щамове. Паралелно с това, много от по-бедните страни продължават да нямат достъп до ваксини.

COVID-19: Близо 300 новозаразени за денонощието

„Това е огромна загуба за контрола на пандемията – особено в контекста на милиони хора по света, които дори не са успели да получат първа доза“, каза д-р Шийла Шеной, експерт по инфекциозни болести в Медицинското училище в Йейл .

Милионите дози в САЩ са изхвърлени заради изтекъл срок на годност, заради разваляне на качеството на ваксината при инциденти - например когато е спряло електричеството и хладилниците с ваксините са се изключили, и заради неизползвани докрай флакони - едно шишенце от препаратите е достатъчно за шест дози ваксина, но в края на деня може да не е имало толкова желаещи за ваксиниране, твърдят от СЗО. За разлика от повечето други имунизации в САЩ, ваксините срещу коронавирус се предлагат в многодозови флакони, което означава, че всички дози трябва да се използват в рамките на часове, след като флаконите бъдат отворени.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС