Според него мярката за нулев ДДС върху хляба може и да не даде резултат

"Работи се за по-благоприятна тарифа за тока, парното и водата. Над минималното потребление цените ще бъдат по-високи. При такъв подход хората с ниско или запазено потребление ще плащат по-малко. Трябва да има и база данни за енергийно бедните". Това заяви в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS Мартин Димитров, енергиен експерт и депутат от "Демократична България".

По думите му неувеличаването на бюджетния дефицит ще гарантира стабилността на публичните финанси. "Има огромна опасност нулевият ДДС върху хляба да не даде резултат. От друга страна диференцираното ДДС за парното и газа със сигурност ще намали цените и е полезна мярка", посочи той.

Мартин Димитров: От 1 юли трябва да стартира мярката за подкрепа за горивата

Според него отстъпката за горивата от 25 стотинки би трябвало да влезе в сила от 1 юли и да действа до края на годината. "Отстъпката ще важи за най-евтините горива. Има логика в тази мярка, защото цените са високи. Вероятно тя ще важи срещу предоставяне на талона и записване на регистрационния номер. Тази мярка е предвидена като разход в актуализацията на бюджета", поясни Димитров. И уточни, че ще има намаление за законната лихва за забавени плащания - от 10% на 8%.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.