Там работят 250 души

Бъдещето на "ТЕЦ Марица 3" - отново на дневен ред. Очаква се топлоцентралата пак да бъде пусната в експлоатация. Там работят 250 души. След техен протест през май и последвалите разговори с екоминистъра Борислав Сандов - така и не се стигна до окончателно решение. 

След много замърсявания РИОСВ затвори централата, но ВАС отмени предварителното изпълнение и разрешиха тя отново да отвори. Според юрисконсулта на ТЕЦ Юлиян Семерджиев служителите смятат да подновят работния си процес. "Имахме икономически и технически вреди от неправомерното спиране. Имиджовите вреди пък дойдоха от спекулативното говорене на някои органи. Не сме съгласни да бъдем обвинявани за замърсяването на въздуха", казва той.

По думите му докато ТЕЦ- ът е бил затворен въздухът също е бил силно замърсен. "Твърдим, че въздействието върху въздуха е в рамките на закона. Подготвяме се за частичен работен режим, ще преминем в основен ремонт", обясни Семерджиев.

Според него загубите от затварянето са за милиони.  

Двама от протестиращите срещу работата на ТЕЦ споделят, че решението на ВАС не покрива обществения интерес, а замърсяването е видно от данните.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.