Планът съдържа финансови стимули и глоби

План „Термостат“ за икономия на електроенергия в държавния сектор представи гръцкото правителството, съобщава гръцката телевизия „Скай“. 
Целта е потреблението на ток в сектора да бъде намалено с 10%. 

Планът съдържа финансови стимули и глоби за държавните институции, когато бъдат постигнати или не определени цели. 

Препоръките са климатиците в държавните учреждения да работят на определена температура, за десет минути на всеки три часа служителите да отварят прозорците, а преди тръгване прозорците трябва да бъдат затваряни. 

Експерт: Ще има прехвърляне на консумация от топлинна към електрическа енергия

Във всяка държавна институция ще има служител, който да отговаря за потреблението на ток. 

По думите на министъра на енергетиката Костас Скрекас планът на правителството за икономии на електроенергия се движат по три направления – създаване на електронна платформа за проследяване на потреблението на ток;  предприемането на мерки с цел намаляване на потреблението с между 10 и 30 на сто до 2030 г. и определяне на стимули в държавния сектор при постигане на целите за икономии на ток. 

Мартин Димитров: Работи се за благоприятни тарифи за ток, парно и вода

Предстои и прилагането на друга програма, „Електра“, на стойност 640 милиона евро, която цели повишаване на енергийната ефективност на държавните сгради, чиято обща площ е 2,5 милиона кв.м.

По думите на заместник-министъра на финансите Теодорос Скилакакис през 2021 г. енергийните разходи на държавата са достигнали 800 милиона евро преди данъци и такси заради заложените от правителството приоритети за подпомагане на домакинствата в плащането на сметките за ток. 

„Мерките, които предлагаме, имат и екологични цели“, заяви още Скилакакис.  

Институциите, които не изпълнят целите за намаляване на енергийните разходи, ще трябва да правят икономии от другите пера в бюджетите си, за да покрият разликата. 

Как в Гърция, Франция и Великобритания се справят с високите сметки

Планът на правителството предвижда още ограничаване на потреблението на осветление по пътищата, което може да доведе до икономии в размер на около 18-20 милиона евро. Препоръки се отправят и по отношение на модернизиране на системите за водоснабдяване и канализация.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА