По думите му природният газ ще има силно влияние върху цените на топлоенергията през следващите 2 години

"Поради ниската цена на електрическата енергия ще има прехвърляне на консумация от топлинна енергия към електрическа. Това ще натовари електрическата система, затова очаквам локални проблеми, като например изключване на два три-блока заради претоварване". Това заяви енергийният експерт Антон Иванов за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

"Държавата предостави значителна помощ и ефектът от това решение беше малък. Увеличението на топлоенергията отразява фактическата стойност на цената на природния газ, без мораториума нямаше да е по-малко. Природният газ ще има силно влияние върху цените на топлоенергията през следващите две години, но по-скоро ще има ръст на цените за бизнеса, за бита няма да се допусне увеличение", прогнозира Иванов.

По думите му втечненият газ от САЩ е кризисен вариант, което не решава ценовия баланс за предстоящата зима. "Трябва ни и дългосрочен друг договор. Една от важните алтернативи е азерският газ през интерконектора в Гърция. Втечненият газ е друга възможна алтернатива, не става дума за големи количества. Логистиката не е трудна, особено ако имаме 1/3 осигурена от Азербайджан", категоричен е експертът. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.