Спортният министър в оставка представи депутатите, които напускат парламентарната група на ИТН

Депутатите Светлин Стоянов, Иво Атанасов, Георги Георгиев, проф. Николай Радулов, Деян Петков напускат парламентарната група и партията на „Има такъв народ“, заедно с министъра на младежта и спорта в оставка Радостин Василев. Това обяви пред медиите Василев на специален брифинг на Националния стадион „Васил Левски".

„Мафията проби в „Има такъв народ", каза той.

Николай Радулов. Снимка: БГНЕС

Василев заяви, че сваля политическото си доверие от Слави Трифонов. „Аз в качеството си на министър на младежта и спорта, освен че съм подал своята оставка, не мога повече да подкрепям действията на лидера на „Има такъв народ" Слави Трифонов и свалям своето доверие от него. Не съм вярвал, че ще изрека тези думи, но дойде моментът, в който България ми е по-важна от група лица, които най-вероятно владеят нашия лидер", посочи Василев.

„Ще напусна ИТН, аз съм един от учредителите на партията, с огромна тъга, защото през последните две години аз вложих цялата си енергия, сила, воля, знания, умения, средства, за да изграждам структурите на тази партия и да убеждавам хората през юли и през ноември в идеалите на партията, за това, за което гласуваха 2,5 млн. българи", добави министърът на младежта и спорта в оставка.

„До мен са мои колеги, които ще напуснат парламентарната група на ИТН и ще напуснат партията. Колеги, никой от нас няма да ходи никъде. Поведението на г-н Трифонов като едноличен собственик на тази партия през последната година доведе до това, че тази партия се самоизчегърта, а последните му действия водят до това, че се изчегъртва и държавата", коментира Василев.

Той категорично заяви, че решението на Трифонов да изтегли своите министри от кабинета, не е координирано с абсолютно никого. „Вчера той два пъти излъга, че това нещо е споделяно с парламентарната група. Аз самият разбрах, че ще бъда изтеглен, половин час преди неговото изказване. Не съм виждал г-н Трифонов, откакто станах министър. Някои от нас не са го виждали повече от година. Явно разбиранията ми за морал са различни”, каза още Радостин Василев. 

Георги Георгиев. Снимка: БГНЕС

„Явно разбиранията за морал на мен и на Трифонов са различни, защото докато градях структурите на ИТН и обикалях в началото сам, за да казвам, че това е кауза, моят морал не ми дава някак си да погледна тези хора на следващата партия от тази партия. Докато 2021 г. оттеглянето ни беше оправдано, аз бях свидетел на безпрецедентното саботиране, когато спечелихме изборите през юли. Застанах с лицето си в опит за корупция към мен с ясното съзнание, че се изправям срещу мафията”, посочи той.

И добави: „Подлъгах страшно много хора, ангажирах хора да ми помагат в министерството, зам.-министри напуснаха компании на Запад, за да помагат, зарязах си семейството, почти си унищожих адвокатската практика за каузата. Адски съм разочарован от всичко, което се случва”.

Василев посъветва премиера да депозира оставката му в Народното събрание и волята на народните представители да е решаваща за неговата съдба. „Аз не съм се вкопчил никога във властта, но съм достатъчно смел, за да изляза и да кажа, за огромно съжаление, най-вероятно задкулисието проби при нас. Сега ще ни изкарат предатели, че сме взимали пари, че сме купени", коментира Василев. „Каня г-н Тошко Йорданов, те да кажат дали получават финансови облаги във връзка с ангажименти, които са обладали нашето Министерство на регионалното развитие и благоустройството", каза той.

Трифонов: Депутати на ИТН напускат парламентарната ни група, ще подкрепят Петков

Принципите на ИТН не могат да бъдат нарушавани дори от Слави Трифонов, категоричен беше Радостин Василев.

„Слави Трифонов никога не се е интересувал от мнението на избирателите, от своите депутати – той не ги познава. Познава Балбанов, Йорданов, Митева, Каримански и мен. Не е дошъл 2 години в офиса в Плевен, родният му град. Оправдавах всичко това със затрудненото му здравословно състояние и особения му характер. При всичките ни срещи с него все повече в мен се задълбочаваше усещането, че това не е парламентарен, а бизнес проект. Това е било заложено още от самото начало”, посочи той.

Светлин Стоянов. Снимка: БГНЕС

Според него темата със Северна Македония е „абсолютно измислена причина, използвана за повод". „Причината е друга. Петков започна да говори така, че РСМ наистина да не е проблем и в ИТН започна търсене на повод. Причината е много далеч от РСМ. Тя е, че не могат да се реализират някакви финансови проекти някъде. Сигурен съм, че Трифонов не е жаден за власт - той е бизнесмен", заяви Василев. 

„Аз до име като Гроздан Караджов не мога да стоя. Много хора питат защо чак сега. Достатъчно съм морален, за да си подам оставката и да не ме интересува дали ще бъда министър. Аз съм обещал на цял град – Плевен спортна зала. Обещах на София да възстановя „Червено знаме", отбеляза той. 

По думите му самият той е започнал „безпардонно чегъртане на мафията навсякъде". „Преди няколко дни в моя кабинет във връзка със заявка, която съм направил преди 2 седмици в парламентарната група, че Караджов ще взриви ИТН и във връзка с мои проверки, които правя на Ресторант „101" на Сталийски, който заради това, че се разходихме из комплекс „Дианабад” публикува всякакви гадости за мен и ми сложи снимка в тоалетната на заведението и аз сезирах редица органи за това нещо, Тошко Йорданов дойде в кабинета ми каза: „Пич, Дългият ме праща да ти кажа да не закачаш Сталийски”. Това беше моралният предел, който аз мога да си позволя да допусна като министър", заяви Радостин Василев.

Министърът на младежта и спорта в оставка каза още, че не е бил търсен от никого и никой не го е притискал от ИТН през изминалите месеци. „Защото те знаят, че аз съм безпрекословно луд”, добави той.

Иво Атанасов. Снимка: БГНЕС

„Аз повече от тази структура не мога да бъда не за друго, а само заради поведението на лидера и на приближен кръг от хора. С депутатите от ИТН сме в много добри отношения. С много малко изключения те са свестни хора. Знаят, че аз казвам истината. Аз продължавам да бъда себе си, не съм обещал подкрепа, не съм купен от никого”, посочи Василев.

„Трифонов е от 20 години приятел с Орлин Алексиев и не знае за неговите интереси в МРРБ?”, запита още министърът на младежта и спорта в оставка.

Деян Петков. Снимка: БГНЕС

„Не съм взел 1 лв. от тази партия, не съм искал нищо от нея”, заяви Георги Георгиев.

„Първият офис открихме във Враца. Трифонов не пожела да дойде. Вторият беше в Елин Пелин – всичко това със средства на партията. Трифонов не пожела да присъства и т.н. Виждаме се с  него толкова рядко, колкото да не го забравим как изглежда на живо”, добави той.

ИТН: Подложени сме на изключителен натиск от мутри

„Вярвах на каузата на партията ИТН. За мен това беше кауза на идеите на ИТН. Това, което ни събра всички още преди учредителното събрание, когато подготвяхме документите, беше смяна на порочния модел ГЕРБ”, каза Иво Атанасов.

„Казах, че има моменти в живота, в които човек трябва да вземе своето решение. Нещата бяха ужасяващи и те все още са такива. Има момент, когато трябва да кажеш – аз съм длъжен да пробвам да се промени тази система”, коментира той.

Според него партията е функционирала „изключително трудно”. „Това не е само мое мнение, а на областни и общински координатори, на членовете на тази партия, които ни подкрепяха на изборите. Тя е лидерска партия, това е безспорно, но ние сме приели устав при учредяването, който беше потъпкван от ръководството на партията. Аз съм доверчив и знам, че когато тръгваш на битка за промяна на порочен модел ти трябва да знаеш с кого тръгваш, пътят е дълъг и трябва да имаш другари до себе си. Без всякакво съмнение съм вярвал на Слави Трифонов и на цялото ръководство. С него не съм си виждал от 1 година”, добави Атанасов.

Той беше категоричен, че за него напускането на партията не е плод на някаква емоция. „Това го бях решил още по Нова година. Но реших да остана, за да се боря за това, което сме обещали. Иначе излиза като бягство от отговорност", каза Иво Атанасов.

„Тошко Йорданов беше пощенският гълъб на Слави Трифонов”, заяви още той. „Нещата са изключително грозни като отношение на ръководството към депутати и членовете на партията. Като председател на Арбитражно-контролна комисия съжалявам, че не свиках Комисията за изключване на Йорданов от партията. Ако го бях направил тогава, щях да се опитам да запазя здравото ядро в партията”, посочи Атанасов.

И определи днешния пост на Слави Трифонов във Facebook като „изключително унизителен”. „Ние сме обявявани за предатели, за хора, които са се продали за пари или постове. Никога стремежът ми не е бил да бъда депутат или да заемам някакви постове. Това отношение, с което го написа е унизително и болно. Ние сме създателите на тази партия”, коментира той.

„На Тошко му настръхваше косата, сега вече е без нея, като питах за имена и назначения. Знаете ли, че имаме членове на нашата пария, които са били в парламента? Цитирам името на Георги Попов – звънят ми и е ме питат от Благоевград за него. Казват ми, че говори за Янев. Проверявам и гледам, че е в ръководството на Автомагистрали. Питах Гроздан и казах да го махне от там. Той ми каза: „Знаеш кой ми предлага назначенията”, каза още Иво Атанасов.

И се обърна към Трифонов с думите: „Г-н Трифонов аз никога не съм предава или продавал кауза. За мен продаването или предаването на каузата ИТН беше извършено от нашето ръководство”.

Петков: Мафията загуби коалиционния си партньор

„Последните 2 месеца съботите и неделите обикаляхме страната и водихме разговори с наши симпатизанти и актив. Беше поразително да чуеш тези хора как гледаха с надежда към нас. Ходейки по места и разговаряйки с тях ги обнадеждихме, че ще се случи нещо положително. Това няма да се случи”, заяви проф. Николай Радулов.

„Ние не сме предатели и пари не взимаме. С целия си професионален опит и преподавателска дейност неочаквано беше за мен съобщението на Йорданов, че ние сме никой, че няма никакво значение какво мислим ние и че ще гласуваме както ни се каже, защото партията е Слави Трифонов. Това беше едно от унизителните неща. Още по-унизително беше внезапното появяване в групата, работеща за националната сигурност на шофьор или охрана на Слави Трифонов, който каза, че той ще е политическото ръководство на тази група. Не го познавах дотогава. Бяхме двама професори и трима доктори на науките и бяхме поразени от това”, коментира той. 

„Тези неща ме убедиха, че така ръководената партия въпреки честните хора по места, няма как да действа. Никой няма намерение нито за изчегъртване, нито да работи в полза на хората”, добави Радулов.

Радев: Докато решават собственото си бъдеще, политиците да не забравят обещанията

„Силата е в истината, но накрая тя боли. Тя е, че Слави Трифонов не намери време нито веднъж да дойде в родния си град, където имаме най-силният резултат и никой не е взел една стотинка за колосалния труд, който сме положили. Всички не спаха 3 дни преди изборите и накрая, когато бяхме първа политическа сила в Плевен, ни остави да се зарадваме 4 часа и срина всичко”, каза Деян Петков.

„Масово се лансира, че сме предатели или че сме взели пари - няма тъкъв човек. Тук има само разочарование от колосалния труд, който сме положили”, категоричен бе той.

Иво Атанасов заяви, че не са приемали обещания за каквото и когото и да е било. И посочи: „Тръгваме си, защото сме разочаровани от ръководството на ИТН. Колкото и да се правиш на смирен и тъп, в един момент си казваш, че това нещо трябва да свърши. Ще остана в НС като независим и ще подкрепя дори депутатите на ИТН, ако имат предложение, което е в полза на гражданите на България. Всички сме на това мнение”.

А Радостин Василев добави: „Никой не е поемал ангажименти към никого. Сигурен съм, че хората от ПГ на ИТН, които ни гледат ликуват, защото доста дълго време бяха потискани и знаят какво се е случвало. Ива Митева да не я споменаваме, защото тя беше един от хората, които саботираха законодателната дейност”.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.