"По този начин избягваме всякакви спекулации", заяви той

Министерският съвет прие решението, според което всички въпроси, които идват от Европа и са в разрез с официалната позиция на страната, ще отиват не във външно министерство, а в ресорната парламентарна комисия. На практика решението да се вдигне ли ветото за преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз вече няма да е в ръцете на премиера и членовете на кабинета. Така от тях се сваля дори тежестта на преговорите, защото във водеща се превръща парламентарната външна комисия. Всяко искане за премахване ще постъпва в нея, а тя ще изготвя проект на решение, което да се обсъжда в пленарната зала.

 

Премиерът Кирил Петков аргументира решението на кабинета с желание за прозрачност.

„Оттук нататък никой политик не може да каже, че правителството би направило едностранни действия, решението за Република Северна Македония, както от самото начало сме го казвали, е на парламента. Това решение на Министерския съвет задължава нашето представителство в Брюксел да мине директно в парламента”, каза Кирил Петков.

А в днешното изслушване на Теодора Генчовска Кирил Петков видя опит за изместване на фокуса от важни теми. И даде пример с парите, поискани от Регионалното министерство в актуализацията на бюджета и случващото се на „Капитан Андреево”.

„Борбата срещу мафията продължава, не се хващайте на капаните, с които те се опитват да отвлекат вашето обществено внимание. С това решение темата „Северна Македония” приключи като неяснота и оттук нататък следете кой какви пари, от вашите пари, иска да използва за кои незаконни строежи и по какъв начин”, заяви Петков.

Вицепремиерът Корнелия Нинова пък на свой ред отново опита да постави фокус върху актуализацията на бюджета.

„Не вярвайте на твърдението, че могат да се гласуват социалните мерки и да не се гласува големият държавен бюджет”, заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

И едва след него, Нинова поиска да се спори по всички други теми от дневния ред.  

„След това вече можем да отворим всички теми и спорове. Но вече спокойни, че сме дали на хората подкрепа и на държавата стабилност в следващите месеци и през зимата”, заяви Нинова.

Извън темите за Северна Македония и актуализацията, правителството взе решение за изграждане на язовир „Яденица”. Той ще се намира между Белово и Велинград и ще осигурява още вода за ПАВЕЦ „Чаира", за да  произвежда повече ток, обясни енергийният министър. Но отказа да отговори остава ли част от правителството, или ще е лоялен към „Има такъв народ”.

Още не е ясно кога оставките на четирима министри от квотата на Слави Трифонов ще бъдат гласувани.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.