Извънредни брифинги дадоха и финансовият министър, и регионалният

Докладът на междуведомствената комисия, която откри незаконно строителство на пътища за 2, 5 млрд. лева, ще бъде изпратен на прокуратурата. Това обяви финансовият министър Асен Василев. Проверката е установила фрапантни разлики в цените на километър в различни краища на страната. Точно заради парите за пътища днес имаше брифинг и на регионалния министър, и на финансовия.

2,5 милиарда толкова са парите за незаконни строежи, които констатира междуведомствената комисия, обяви премиерът Кирил Петков.

„Тези пари всъщност е трябвало да бъдат платени през увеличението на бюджета, който беше поискан от МРРБ”, заяви премиерът.

Асен Василев: Близо 2,5 млрд. лв. са дадени за прикрито строителство

Според Петков има и завишени цени.

„Шест метра водосточна тръба струват 1 милион лева за данъкоплатците, три стълба струват два милиона лева”, каза Петков.   

„Такова нещо в доклада няма да намерите, това е фантазия, която е приета за реалност. Това е добра илюстрация на начина, по който се управляваше държавата”, заяви Гроздан Караджов.

В спора се включи и финансовият министър.

„Тази тръба е в документацията, която АПИ предостави”, обясни Василев.

Спорът по оста регионално - финансово министерство и министерски съвет продължи.

„Това, че договорите за 2,4 млрд. не са законни строежи, това аз многократно съм го съобщавал. Лъжа е това, което „Продължаваме лъжата” твърди - че съм искал да се плаща по тези договори. Петков се опитва панически да си запази стола”, заяви Гроздан Караджов.

„Ние имаме искане  от МРРБ в актуализацията на бюджета за 3,900 млрд. лева , там са включени пълните суми по тези проекти”, заяви Василев.

Караджов сезира прокуратурата с доклада за пътните ремонти

И още обвинения.

„Общият брой на обществени поръчки за основни ремонти е изключително малък. Причината е, че този тип дейности са възлагани под фасадата на текущи ремонти”, каза заместник-министърът на финансите Андрей Цеков. 

Василев намекна и за облагодетелствани фирми и посочи скандални практики.

„45 млн. Строителството е възложено на 28 август 2020, проектирането е наложено на 5 октомври, някой явно е ползвал машина на времето. Цените в тези задания нямат нищо общо с реалността и са абсолютна фантастика, всичко е било нагласяно, за да бъдат изпълнени нечии интереси”, заяви финансовият министър.

 Пътностроителните фирми обаче очакват да си вземат парите и смятат, че има допуснати грешки в констатациите.

„Това е непознаване на спецификата. Това са дейности за ремонт от републиканската пътна мрежа, които могат да бъдат отнесени както към текущия ремонт, така и към основните ремонти”, заяви Стефан Чайков, Браншова камара пътища.

Докладът на комисията, освен че  ще бъде предаден на Народното събрание, отива и в прокуратурата. Проверка  ще бъде направена от ДНСК и от Агенцията за финансов надзор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.