Темите, по които се очертава противоречие – Северна Македония и бурята на коалицията

Остър сблъсък между президент и премиер. Косвената размяна на реплики между първите мъже в държавата продължава вече втори ден. Темите, по които се очертава противоречие – Северна Македония и бурята на коалицията. Държавният глава за пореден път поиска министър-председателят да бъде твърд по отношение на ветото за РСМ.

Радев: Предложенията на Френското председателство са стъпка в правилната посока

Радев отговори и на острия коментар на зам.-председателя на НС Атанас Атанасов, че държавният глава трябва да докаже твърденията си, че се пазаруват депутати в парламента преди вота на недоверие да бъде гласуван. Президентът заяви, че търговията не е само с парични средства и „трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят". Президентът коментира и Френското предложение за разрешаване на спора между София и Скопие, като разкритикува кабинета "Петков" за това, че правителството не е успяло да изработи свое предложение, а внася чуждо, без да заяви своя позиция.

По темата Северна Македония държавният глава очаква българското правителство категорично да изясни спорни въпроси между София и Скопие, както и да изисква ясни механизми и гаранции.

Президентът Румен Радев определи случващото се в парламента като тържище, на което от едната страна се пазаруват депутати, а от друга се договаря връщане на стария модел. Зам.- председателят на НС Атанас Атанасов реагира остро на това изказване и призова държавния глава да докаже твърденията си, че се търгуват народни представители.

НС потвърди за постъпило предложение от Франция за РС Македония

Радев отговори: „Още от древни времена търговията е не само с парични средства. Трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят. Тъкмо тази социопатия е причината за разрива в българския народ и политическата класа”.

„Аз мисля, че той доста се е объркал по тази тема. Но ако той се осъзнае, ще види следното: преди 1 година, когато задкулисието влезе през прокуратурата в президентската институция, площадът се напълни и хората го подкрепиха. Вчера същите тези хора подкрепиха нашето желание да изчистим задкулисието в управляващата коалиция”, заяви Кирил Петков.

Така Петков призова Радев да застане от правилната страна на историята.

„Вотът на недоверие е рутинна демократична парламентарна процедура и изборите също. Борбата с корупцията е съдебна реформа, която спря. Постът на министър-председателя концентрира в себе си голяма власт и ако има проблем с доверието, той се решава не на улицата, а с управленски решения и действия”, посочи президентът.

Той не отговори на въпроса дали стяга редиците на нов служебен кабинет, ако правителството „Петков” падне и всички възможности по Конституция бъдат изчерпани. Но премиерът има план за действие.

Петков: Премиерският пост ми е важен дотолкова, доколкото мога да правя промяната, в която вярвам

„Ако загубим вота, ще влезем в преговори с всички, които искат да подкрепят независимо управление от задкулисието. Какво означава това? Няма да говорим с Бойко Борисов, с ръководството на ДПС, с Костадин Костадинов и няма да говорим със Слави Трифонов и Тошко Йорданов, но с всички други, които решат, че искат да бъдат част от тази промяна, която обещахме, ще говорим”, коментира Петков.

Държавният глава коментира и Френското предложение за решаване на спора между София и Скопие и разкритикува правителството.

„Кабинетът така и не успя да изработи българско предложение, а сега внася френското и при това прехвърля цялата отговорност на НС, без да заяви позиция. Не може министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение, той не е куриер, а премиер”, каза Радев.

„Докато Конституцията на РСМ не бъде променена да включва българите там, преговорният процес няма да започне. Това, което аз казах и ще си изпълня моето обещание, е, че единствената институция, която може да взема това решение, е НС и докато това решение не се вземе от НС, аз ще поддържам съществуващата позиция”, заяви Петков.

Предложението на Франция е стъпка в правилната посока според президента, но вписването на българите в Конституцията на Северна Македония преди началото на преговорите е задължително, но не достатъчно условие.

Нинова: Г-н президент, да се използва родолюбието на българите за трупане на личен рейтинг е подлост

В отговор на думите на Радев Корнелия Нинова написа в личния си профил във Facebook: „Г-н президент, спрете да спекулирате с темата Македония. Призовавате правителството да разсее всички съмнения, че може да вдигне ветото над РСМ. Съмненията ги внушавате Вие. Кабинетът не веднъж заяви: Няма да сваляме ветото. Единственият орган, който може да се произнася, е парламентът”.

„Г-н президент, да се използва родолюбието на българите за трупане на личен рейтинг е подлост”, добави тя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.