Едната вече започна пред Президентството

Броени часове преди дебата в НС по вота на недоверие протести в големите градове на страната. Шествия „за” правителството имаше в София и Варна.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В София едното шествие тръгна от Президентството и се сля с демонстрацията в подкрепа на кабинета, която се провеждаше пред Народното събрание. Включиха се и членове на правителството.

При хората пред Президентството дойде бившият вече председател на парламента Никола Минчев, чиято оставка отприщи политическото напрежение миналата седмица. 

„Благодаря лично на хората, които се събраха в четвъртък и продължават да се събират и да ни подкрепят в нашата битка за отвоюване на държавата и връщане на нормалност в България”, заяви Никола Минчев, който се появи на демонстрацията. „Дебатът утре ще е горещ и продължителен. Гласуването до последно няма да е ясно. Може да се стигне и до това вотът да не мине”, каза Минчев пред журналисти.  

„Няма как да не благодаря за подкрепата”, заяви Мирослав Иванов, който в момента е председател на НС. „Опозицията е напрегната и агресивна на моменти. Ще се опитам да направя така, че да се проведат нормални дебати. Надявам се, че ще има депутати, които ще гласуват по съвест вота на недоверие и правителството да не падне”, каза още Иванов.

След като шествието стигна до сградата на парламента, пред хората излезе да говори премиерът Кирил Петков.

Петков на протеста пред парламента: Най-важното в момента е България да има 121 независими депутати

„Тук е въпросът на страх и отговорност. Надявам се много хора да направят тази стъпка, която изглежда страшна, но е отговорна", заяви премиерът Кирил Петков.

„Независимо какво ще стане с вота на недоверие, независимо какво ще стане в седмицата, в която ние имаме първи мандат – истината е, че вие сте гарантът, че нашата любима родина няма да отиде в неяснота. Всички ние сме гарант, че ще може да изведем България", каза той.

На площада беше и напусналия „Има такъв народ” Радостин Василев.

„Аз съм влязъл  в политиката, за да променям един модел. Никога не съм бил политик, най-вероятно повече няма и да бъда. Не мога  да ходя по улиците и да лъжа хората, че някой прави реформи, ако не ги прави”, заяви Василев.

В момента, на управляващата коалиция са й нужни само 5 допълнителни гласа, за да успее да преодолее вота на недоверие.

От Столична община съобщават, че са получили 11 уведомления за провеждане на протести на пл. „Народно събрание“ в периода 21-23 юни. Пет от уведомленията са подадени от сдружения и политически партии – това са политическа партия движение „Да България“, партия „Възраждане“, Българско национално движение ВМРО, сдружение „Толерантност“ и национално движение „Хан Кубрат“, а останалите 6 са подадени от различни физически лица.

Заявените цели на протестните мероприятия са: срещу смяната на Никола Минчев; в подкрепа на правителството на Кирил Петков; против кабинета на Кирил Петков и искане на оставката на правителството; за европейска България без мафия; срещу високите цени на горивата; за компенсации за високите цени на енергоносителите; защита на българския национален интерес в Македония.

Дирекция „Сигурност“ на Столичната община е провела разговори с организаторите на всички заявени протестни мероприятия и ги съгласува по реда на тяхното заявление. Поради факта, че уведомленията са за протести около сградата на Народното събрание,  а част от мероприятията са противоречащи едно на друго, Столична община и Столична дирекция на вътрешните работи, предприемат нужните мерки за физическо разделяне на противостоящите групи с цел гарантиране на живота и здравето на всички граждани.

Мероприятията са съгласувани по следния начин:

На 21 юни:

- от южната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, протестни мероприятия срещу правителството на К. Петков.

- от северната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, протестните мероприятия в подкрепа на правителството на Кирил Петков.

На 22 юни:

- от южната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, протестни мероприятия в подкрепа на правителството на К. Петков.

- от северната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, протестните мероприятия срещу правителството на Кирил Петков.

Размяната на местата на протестните мероприятия е съобразно времето на подаване на заявленията.

Във връзка с протестите на 21 и 22 юни Столична община информира гражданите и гостите на София, че движението в зоната на пл. „Народно събрание“, пл. „Св. Ал. Невски“, бул. „Цар Освободител“ и бул. „Дондуков“ в участъка от Ларгото до бул. „Васил Левски“ ще бъде силно затруднено.

От 21 юни до приключване на протестите се забранява престоят и паркирането на паркингите на пл. „Ал. Невски“, пл. „Народно събрание“, пл. „Княз Александър I“, по ул. „15 ноември“ и ул. „Оборище“ между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „В. Левски“, а на 22 юни се забранява паркирането по бул. „Дондуков“ между бул. „Левски“ и ул. „Г. С. Раковски“.

От Столичната община припомнят, че съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите участниците в тях не могат да носят оръжие или други предмети, които могат да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети; граждани, които са в очевидно нетрезво състояние или маскирани с цел да се затрудни тяхното разпознаване.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.