Най-богата като пари в наличност е ГЕРБ-СДС, ПП - с доста дарения в последните избори

„Спестяванията на партиите са намалели, изборите като разходно перо за тях са основни и имат най-голям дял. Трудно е обаче да направим извод от какво се формират тези спестявания. Необходимо е по-голямо ниво на прозрачност при отчитане.” Това каза за предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS  Диана  Евтимова от Института за развитие на публичната среда

Институтът е прегледал годишните отчети на партиите, които те подават пред Сметната палата. Става дума за приходите и разходите на 124 политически партии, подали отчетите си в срок. Извадени са данните и от предходната година, за да се направи сравнение в динамиката на средствата, уточни Евтимова. Изводите:

„С една трета са намалели парите на партиите в касите през 2021, а наполовина са намалели техните депозити и спестявания в банкови сметки. Предполагаме, че това е ефектът от 4-те предизборни кампании – 3 парламентарни и една президентска в два тура.”

От партиите в настоящия парламент: „Най-богата от данните и парите, които имат в наличност като депозит, са коалицията ГЕРБ-СДС и това не е изненадващо, защото те са редовен участник в парламента в последните 12 години,” посочи Евтимова.

Тя допълни, че основно перо за приходите е субсидията, а други приходи са от членски внос, дарения, в по-малка степен – собствени средства на партиите от недвижимо имущество. „Наблюдавахме доста големи дарения именно за ПП в последните парламентарни избори.” Но Евтимова уточни, че изследваните данни са за ПП не като партия, а като коалиция, която се яви на избори.

Според данните на института при депозитите ГЕРБ-СДС водят. При ДПС те са намалели близо 3 пъти. При БСП също са намалели.

„При по-новите формации, които миналата година влязоха в парламента, има нарастване на тези средства, докато при по-старите и утвърдените всъщност има намаление. Тоест те са успявали да заделят повече средства в предишни години.”

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.