Причината за това решение е повишаването на случаите на варианта на коронавируса BA.5 в Европа

Дания ще предложи по-късно тази година четвърта доза ваксина срещу коронавирус на старческите домове и на хората над 50-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес.

Причината за това решение е повишаването на случаите на варианта на коронавируса BA.5 в Европа.

"През последните три седмици разпространението на инфекциите се засилва и заради това предприемаме действия", каза министър-председателката Мете Фредериксен.

Тя допълни, че бързите действия имат за цел да се поеме грижата за по-възрастните хора и за уязвимите и по този начин да се предотвратят претоварването на болниците, локдауните и ограниченията, за да може икономиката да продължи да функционира.

Дания одобри присъединяването на страната към общата отбрана на ЕС

Миналата седмица вариантът BA.5 беше причина за 59 процента от положителните случаи на коронавирус, а седмица по-рано заразените с този вариант бяха 32 на сто, каза здравният министър Магнус Хойнике. Регистрираните днес нови инфекции в Дания са 1958, като хоспитализираните са 249.

"Числата се увеличават, но въпреки това остават сравнително ниски в сравнение с това, което изпитахме преди време", заяви Хойнике, но отбеляза, че фактът, че вариантът е по-заразен, не означава, че води до по-тежко боледуване.

Четвъртата доза ще започне да се инжектира на обитателите на старчески домове от 15 септември, а от първи октомври и на лицата над 50-годишна възраст.

Според прогнозите на датските власти през есента реваксинация ще бъде предложена на около 2,5 милиона души.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА