Ратан, дърво или метал - какво е най-подходящо за външното пространство на дома ни?

Визията и стилът на градинските мебели играе решаваща роля в дизайна на любимото Ви външно пространство. Затова е изключително важно как ще изглеждат те. Но външният вид съвсем не е всичко, което трябва да имате предвид, когато избирате маси, столове и дивани, предназначени за ползване на открито. В следващите редове ще припомним пет важни неща, които е добре да обмислите, преди окончателно да решите кои градински мебели да изберете.

Стилът и материалът

Хората харесват различни модели градински мебели, но не всеки от тях би паснал добре на цялостния дизайн на Вашето пространство. Така че - първо помислете за стила.

Ратановите мебели, например, ще създадат непретенциозния уют на селска градина. Към тях можете да добавите възглавнички в неутрални и земни цветове.

Ако търсите забавен вариант, не изключвайте качествените пластмасови маси и столове – те могат да изглеждат наистина добре, а свежите им цветове и високата издръжливост ще Ви осигурят модерно и младежко излъчване за дълго време. Ако пластмасата е рециклирана, ще имате и еко веранда или двор.

Металните градински мебели са вероятно най-стабилният вариант. Те се предлагат в множество различни стилове – от ковано желязо до индустриални, изчистени линии.

Дървените варианти са класически и изключително разнообразни – от небрежни палети до изискани дърворезбовани детайли, така че биха могли да отговорят на почти всякакъв стил.

Видът и размерите

Време е да помислите и за вида и размерите на мебелите, от които имате нужда. Често една и съща серия градински мебели предлага различни варианти – до малка масичка за двама до огромна маса с места за 12 души. Помислете колко голямо е мястото, с което разполагате, и за колко човека бихте искали да го пригодите. Помислете също така дали имате нужда от диван, на който да прекарвате дълги, спокойни часове със семейството и приятелите, или по-скоро ще организирате динамични партита, за които ще са Ви нужни повече високи маси и столове.

Ако става дума за малък балкон или веранда, изберете кръгла маса – освен че на нея има място за повече хора, заема и по-малко място. Може да изберете и сгъваеми маси или столове, които да използвате само при нужда, като през останалото време се наслаждавате на свободното си външно пространство.

Цветовете

Разбира се, цветът също е важен за цялостния дизайн на балкона или двора. Ако искате цветята и детайлите наоколо да изпъкнат, изберете градински мебели в неутрални цветове – кафяво, сиво, бежово. За малката тераса може да харесате и смели цветове, които да придадат повече настроение, като оранжево, жълто, небесносиньо или красиво зелено.

Теглото

Различните материали тежат различно и това ще има значение, ако смятате да местите градинските мебели – да ги вадите за повече гости, да гоните сянката през лятото или да ги прибирате през зимата. Най-леките варианти са ратанът и пластмасата. За преместването на мебели от останалите материали вероятно ще Ви е нужна помощ.

Поддръжката

Когато преценявате стила и материала, помислете и за поддръжката. Градинските мебели често имат нужда от доста грижи, тъй като са постоянно изложени на слънце, дъжд, студ, запрашаване и други. Най-лесни за обгрижване са пластмасовите варианти и металните модели с прахово боядисване. Дървените мебели са изключително дълготрайни, но при тях по правило има нужда от периодично подновяване на водоустойчивото покритие или боята.