"Сега България се изправя пред четвъртите поред парламентарни избори", пише още изданието

Българското правителство бе свалено с вот на недоверие в парламента, а това хвърли страната в политически сътресения на фона на войната в Украйна и нарастваща инфлация. Това пише в свой анализ британският вестник "Гардиън".

Със 123 гласа "за" и 116 "против" опозиционните депутати свалиха правителството на министър-председателя Кирил Петков, което пое властта преди шест месеца. Управляващата коалиция загуби мнозинството си заради споровете за бюджетните разходи и за това дали България трябва да вдигне ветото върху присъединяването на Северна Македония към ЕС.

КАБИНЕТЪТ „ПЕТКОВ” ПАДНА: Митингите „за” и „против” продължиха през цялата вечер

Петков, 42-годишен възпитаник на Харвард, който се ангажира да се бори с корупцията, зае силна проевропейска и пронатовска позиция - необичайно поведение за страна с традиционно приятелско отношение към Москва, пише още "Гардиън".

Сега България се изправя пред четвъртите поред парламентарни избори от април 2021 г. насам. Политическата несигурност може да попречи на усилията на страната да осигури доставки на природен газ. Москва ги прекъсна, след като София отказа да плаща за синьото гориво в рубли.

Кабинетът „Петков” падна

Петков отхвърли каквито и да е коалиционни преговори с опозиционните партии в парламента, но ще търси други варианти за избягване на предсрочни избори, допълва британското издание. 

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.