Те трябва да направят същото и с Грузия и Молдова

С 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се" Европейският парламент прие днес резолюция, с която призовава държавните и правителствените ръководители, които ще проведат срещата си на върха днес и утре, "незабавно" да предоставят на Украйна и Република Молдова статут на страна кандидатка за членство в ЕС. Те трябва да направят същото и с Грузия, "след като правителство ѝ постигне" приоритетите, посочени от Европейската комисия, се казва в съобщение на пресслужбата на ЕП.

В контекста на бруталната руска агресивна война срещу Украйна този ход би се равнявал на демонстриране на лидерство, решителност и визия, смятат членовете на ЕП. Те настояват, че не съществува "ускорена процедура" за членство в ЕС и че присъединяването остава основано на заслугите и структуриран процес, който изисква изпълнение на критериите за членство в ЕС и зависи от ефективното прилагане на реформите.

Европейският път на Украйна: Зеленски благодари на България за подкрепата

Парламентът приканва властите на Украйна, Република Молдова и Грузия "недвусмислено да демонстрират политическата си решимост да изпълнят европейските амбиции на своя народ", като ускорят реформите, за да изпълнят ефективно критериите за членство в ЕС възможно най-скоро.

Украинците, молдовците и грузинците заслужават да живеят в свободни, демократични и проспериращи държави, които са горди и ангажирани членове на европейското семейство, заявяват членовете на ЕП, като призовават Европейския съвет да предприеме важна първа стъпка към осъществяването на основателните стремежи на народите на тези три държави.

В резолюцията се подчертава, че няма алтернатива на разширяването, което "повече от всякога е геостратегическа инвестиция" в един стабилен, силен и обединен ЕС. Перспективата за пълноправно членство в ЕС на страните, които се стремят да станат държави членки, е в интерес на самия Европейски съюз от политическа, икономическа гледна точка и от гледна точка на сигурността. Членовете на ЕП настояват процесът на разширяване да получи нов тласък и да бъде отблокиран по отношение на Западните Балкани.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА