Кои други закони и проекти може да останат блокирани

Изтичат последните възможни дни, в които актуализацията на бюджета трябва да бъде гласувана окончателно, за да може пенсиите да бъдат повишени от 1 юли. За това предупреди социалният министър Георги Гьоков. Обещаното увеличение може да остане под въпрос. Причината е, че за целта е нужна актуализация на бюджета, а без кворум в парламента приемането й е невъзможно. Актуализацията на бюджета мина само на първо четене, окончателното гласуване предстои.

Йорданов: Искаме да приемем законите, свързани с бюджета и Плана за възстановяване

В последните си дни на поста, министри от кабинета „Петков” определиха липсата на кворум в парламента като „саботаж”. „За мен това е саботаж на новото управляващо мнозинство, то стана ясно. Същото това мнозинство, което освободи Никола Минчев като председател на НС, на практика свали правителството, така че след като имат определено мнозинство в НС и в момента е тяхна отговорността да работят, а сега те саботират”, каза правосъдният министър Надежда Йорданова.  Според министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков политическото говорене за отговорност към хората, към пенсионерите, няма нищо общо с действията на хората в парламента. Той каза, че по-скоро е песимистично настроен. „Предупреждавам българските пенсионери, че ако така продължава и утре нямаме приет бюджет на Държавното обществено осигуряване, и публикуван в понеделник най-късно, могат да разчитат на пенсии, които не са увеличени”, коментира социалният министър. От кабинета призоваха опозицията да влезе в пленарната зала.

Нинова: Новото мнозинство блокира държавата и обрича хората

За да получи достъп до милиардите от Плана за възстановяване и устойчивост, страната ни трябва да приеме над 20 закона до края на годината. Част от тях – до края на лятото. По думите на министрите има голяма вероятност редица започнати реформи да останат недовършени. „Имаме да изпълняваме План за възстановяване, в безпрецедентни кризи сме. За да получим първо и второ плащане по Плана, България трябва да приеме 23 закона до края на тази година. Част от тях трябва да бъдат приети даже до края на месец септември”, алармира Йорданова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.