Беше ни нареждано да гласуваме всички предложения, които идват от страна на ГЕРБ, каза тя за „Здравей, България”

Народният представител Елена Гунчева обяви в личния си профил във Facebook, че напуска партия „Възраждане" и Народното събрание. Тя беше единственият отсъстващ от залата депутат, когато се гласуваше вотът на недоверие към кабинета „Петков" в сряда заради здравословен проблем.

Костадинов: Този парламент донесе срам и позор на българската демокрация

Като причини за решението си, тя изброява проблеми с пиара на партията, както и кадровата политика. „Лидерът иска верни, а не умни и мислещи. Като това многократно го е заявявал в прав текст”, написа тя.

В поста си във Facebook Гунчева добавя, че усеща лично отношение към нея, както и сътрудничество на партията й с ГЕРБ. Към публикацията тя прикачи и снимка от чат, за който се предполага, че е разговор между лидера на „Възраждане" и депутата Цончо Ганев.

Към поста Гунчева добави още една снимка, но по-късно тя беше изтрита от профила й: 

Около два часа по-късно депутатът публикува още един пост. „Поредната опорка на пиара на партията - че профилът ми е хакнат и пише трол, е нагледен пример за твърдението ми, че кадрите са тотал щета и хора няма”, написа тя.

„В един момент ни беше нареждано да гласуваме всички предложения, които идват от страна на ГЕРБ. Те обикновено бяха някакви предложения или към второ четене, или законопроект, или проекти на решения на ГЕРБ с изключение на тези, които кардинално се разминаваха с политиката на партията - за зеления сертификат, за декларацията, за Украйна и оръжията, но за почти всичко останало виждах представители на ГЕРБ, които се договаряха по какъв начин да гласуваме. Ние изобщо нямахме думата. Това е може би от началото на тази година. В самото начало не беше така”, каза тя за „Здравей, България”.

Народната представителка директно споменава и името на Десислава Атанасова от ГЕРБ. А самата Атанасова коментира, че разговорите с партии са част от работата й.  „Аз съм председател на парламентарна група. Като такава не само контактувам, но съм длъжна да го правя с всички председатели на парламентарни групи и депутати”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Костадин Костадинов: ГЕРБ и ПП винаги са били заедно

Гунчева отбеляза, че може да се проследи по стенограмите на Народното събрание колко пъти партията е гласувала заедно с ГЕРБ. „Включително имаше и доста странни решения, за които никой не ни обясняваше защо гласуваме по един или друг начин”, добави тя.

На въпрос дали е питала лидера на партията защо се получава това и какво е отговарял той, Гунчева заяви: „Той казваше, че това е политиката и в края на краищата трябва да се правят компромиси и много-много да не питам. Общо взето това беше отговорът. Както виждате, ние винаги гласуваме единодушно, с някои изключения, когато ни се казва, че някои трябва да се въздържат, да не гласуват и т.н. Това категорично не мога да го приема”.

Гунчева бе категорична, че никой не е опитвал да прави договорки с нея. „Щях да гласувам „за” вота на недоверие, макар и с отвращение, защото едно гласуване с ДПС е доста неприемливо, но заради общата кауза щях да го подкрепя”, посочи Елена Гунчева.

На въпрос дали е имала разговор с Костадин Костадинов във връзка с решението й за напускане на НС и „Възраждане” тя отговори: „Имаше многократни разговори с него, с организационния секретар, с групата, на която всички тези проблеми бяха поставени, но така или иначе не намериха решение. Казах, че повече не мога да се примирявам с това, но ми беше обяснено, че без партията аз съм никоя и общо взето всички депутати са взаимозаменяеми. В този случай няма как да остана”.

Елена Гунчева коментира и поста си във Facebook от края на март, в който беше написала, че Русия има "високоточкови оръжия и може да улучи Министерския съвет, ако България изпрати ракети в Украйна. Можем да изпратим и линк с координатите на Мустафата”. Вспоследствие Прокуратурата започна проверка по казуса. „Постът беше шеговит и в никакъв случай нямаше нито призив, нито нещо друго. Просто исках да покажа евентуално, ако ни въвлекат във война, какви биха моли да бъдат последиците. Започнаха да ме проверяват, така и не знам какъв е резултатът от проверката. Бяха пуснати много сигнали от определени политически сили до адвокатски колегии и т.н. Аз от тези проверки не се притеснявам. Проблемът за мен беше в поведението на партията. Никой от тях не ме защити и най-лошото – не допуснаха да се защитя сама. Беше ми забранено да обясня своята позиция и гледна точка пред медиите и оттогава интервюта изобщо не съм имала. Преди това пак имаше такива индикации, защото малко трудно се съобразявам някой друг да ми казва какво да говоря”, добави Гунчева.

И даде пример как се случва това: „Миналата седмица, когато отидох да подкрепя оставката на Минчев, исках да изложа юридически документи. Попитах лидера дали мога да се изкажа и той ми каза: „Не, никой от нас няма да вземе участие в тази дискусия". 10 минути по-късно той стана да говори”.

Георгиев, „Възраждане”: Този парламент е морално изчерпан

По думите й „всички в партията спазват партийната дисциплина, някои не са много доволни”. „За съжаление, явно проблемът е в мен, не в партията, но аз категорично това не мога да го допусна”, отбеляза тя.

Според нея към момента няма недоволство в партията. „Все пак това са хора, които са лично подбрани от Костадинов и които са верни на партията. Аз бях влязла от гражданската квота и не съм била част от структурите на „Възраждане” и може би затова недоверието към мен беше такова”, смята Елена Гунчева.

„През тези 32 години съм се нагледала на лидери, които формират около себе си култ към личността. Забелязвам много неща, които не ми харесват и смятам, че ако те не бъдат разрешени навреме, проблемите ще се задълбочат. Виждаме един пример с Бойко Борисов, който толкова много си повярва, че реши, че само той ще ни спасява. В момента гледам същото. Костадинов е единственият, който спаси България. Много се извинявам, но никой не е назначен за спасител. Хората трябва да го изберат”, отбеляза Гунчева.

Костадин Костадинов свърза напускането на Гунчева с вота за премахване на ветото за Северна Македония като написа във Facebook: „Снощи изненадващо една вече бивша депутатка от „Възраждане” е изживяла катарзис по отношение на организацията и политиката ни. Мисля, че и за слепците е ясно защо се случва това”.

Гунчева заяви пред NOVA, че нейните опасения са били обсъждани, но са останали без решение. Било й казано, че е никоя без партията.

„Всеки един наш народен представител има право на лично мнение, естествено, и то никога не е ограничавано. Но когато той реши да каже нещо като лично мнение, трябва да го сподели като лично мнение”, каза в отговор лидерът на партията.

Сред мотивите на Гунчева са и безотчетните пари, които се полагали на депутатите. Те били взети от партийната каса без отчет как се изразходват. По думите й те възлизали на 2/3 от основното възнаграждение на депутатите – около 42 хиляди лева. „Г-жа Гунчева знае много добре за какво отиват парите и това, което казва, наистина не й прави чест”, каза Костадинов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.