Това стана факт след ключово решение на Върховния съд

Милиони жени в Съединените щати ще загубят правото законно да правят аборт. Това стана факт след ключово решение на Върховния съд на САЩ. Магистратите отмениха решение отпреди 50 години, което легализираше прекъсването на бременността в национален мащаб, пише Би Би Си. Днешното решение означава, че всеки от 50-те щата може да вземе индивидуално решение дали да забрани абортите. Така редица консервативни щати ще премахнат това право. 13 от тях вече приеха закони с подобна забрана, които влизат в сила в момента, в който се произнесе Върховният съд.

Сенатът на САЩ блокира закон, гарантиращ правото на аборт в цялата страна

Тази тема е повод за разгорещени дебати в САЩ. Обществото е силно разделено, като религиозни и консервативни общности настояват абортите да са забранени. Решението на Върховния съд беше разделено според идеологическото деление на деветимата магистрати - шестте консервативни гласуваха за премахването на абортите, тримата либерални бяха против. Това кара редица организации за защита на правата на жените да обвиняват съда, че не взима безпристрастно решение, а се води от политическите пристрастия на съдиите.

Днешното решение представлява и цялостна промяна на вече наложена практика в прецедентното право, което прилага самия Върховен съд. Такива решения са изключително редки. Това е още един повод за подозрения сред либералните среди в обществото, че става дума за политически мотивирано решение на магистратите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.