САЩ все пак ще избегнат рецесия

Международният валутен фонд понижи прогнозата си за ръста на американската икономика поради агресивното повишаване на лихвите, но предсказа, че САЩ ще избегнат рецесията, предаде БТА. МВФ очаква икономиката на САЩ да отбележи ръст от 2,9% през 2022 г., в сравнение с априлската прогноза за ръст от 3,7%. Освен това МВФ понижи прогнозата си за икономическия растеж през 2023 г. до 1,7%, от предишната прогноза от 2,3%.

През октомври миналата година, преди вълната от Омикрон и началото на войната в Украйна, МВФ предвиждаше ръст от 5,2% за 2022 г., припомня Ройтерс.

Освен това МВФ призова Вашингтон да отмени митата, наложени преди 5 години, за да подобри динамиката в икономиката и да подобри гъвкавостта на снабдяването.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че възможността за избягване на рецесия в САЩ се смалява и подчерта, че "икономиката продължава да се възстановява от пандемията и е изложена на силни шокове от руското нашествие в Украйна и от локдауните в Китай".

"Допълнителни негативни шокове неизбежно биха направили ситуацията по-трудна", добави тя. Георгиева подчерта, че в разговорите си с нея министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън и председателят на УФР Джером Пауъл са изразили недвусмислен ангажимент да работят за понижаване на инфлацията.

В отговор на понижаването на прогнозите от Министерството на финансите на САЩ заявиха, че ценят икономическия надзор, осъществяван от глобалната финансова институция.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.