Той също така предложи да модернизира военните самолети на Беларус

Русия ще достави през следващите месеци в Беларус ракети, способни да носят ядрени бойни глави, каза президентът Владимир Путин в събота, когато прие беларуския лидер Александър Лукашенко.

„През следващите месеци ще доставим в Беларус тактически ракетни системи „Искандер-М“, които могат да използват балистични или крилати ракети, в техните конвенционални и ядрениим версии“, каза Путин в ефира на руската телевизия в началото на срещата си с Лукашенко в Санкт Петербург.

Той също така предложи да модернизира военните самолети на Беларус, за да ги направи способни да носят ядрени оръжия, на фона на растящото напрежение със Запада заради Украйна.

„Много Су-25 (самолети) са на въоръжение в беларуската армия. Те могат да бъдат модернизирани по подходящ начин“, каза руският лидер.

„Тази модернизация трябва да се извърши в самолетни заводи в Русия и съответно да започне подготовката на кадрите“, добави той, след като Лукашенко го помоли да „адаптира“ самолетите.

„Ще се договорим как да постигнем това“, каза Путин.

Путин няколко пъти споменава ядрените оръжия, откакто страната му започна военна операция в Украйна на 24 февруари, което се приема като предупреждение към Запада за ненамеса.

Миналия месец Лукашенко каза, че страната му е закупила от Русия ракети "Искандер", способни да носят ядрено оръжие и зенитни противоракетни системи С-400. 

Източник: БГНЕС