Руската армия се опитва да блокира от юг съседния Лисичанск

В Украйна продължават боевете за Донбас. След като установи в събота пълен контрол над Северодонецк, руската армия се опитва да блокира от юг съседния Лисичанск.

Проруските сепаратисти обявиха, че са влезли в града от пет места едновременно, а по улиците се водят ожесточени боеве. Украинските сили съобщават за шестима ранени, сред които и дете при руски ракетен удар тази нощ в Одеска област.

Десетки руски ракети бяха изстреляни в неделя по цели в Украйна, като столицата Киев претърпя най-тежкия обстрел от месеци. Само в района на столицата са изстреляни 14 ракети. Русия е нанесла удари и по централния град Черкаси и на североизток, в района на Харков.

Демонстрация на единство на срещата на лидерите на Г-7 (ВИДЕО)

Поредната ескалация на войната в Украйна става на фона на срещата на Г-7, групата на най-богатите държави в света в Бавария, Южна Германия. Основна тема по време на тридневния форум е войната в Украйна, като очакванията са да се обещае допълнителна военна подкрепа за Киев, както и да се наложат още санкции на Москва.

Президентът Зеленски отново подчерта, че Украйна се нуждае от модерна система за противовъздушна отбрана, за да възпира руските ракети и е в ежедневен контакт с партньорските страни за доставките на оръжия.

„Какво ни показват тези ракети? Какво означават изстреляните 62 ракети в рамките на само 24 часа? Те показват този руски почерк, за да предизвикат ескалация всеки път, когато се провеждат международни събития. И в същото време става дума за решителност, например на лидерите от Г-7, които се събраха в Германия за срещата на върха, които имат достатъчно общ потенциал, за да спрат руската агресия срещу Украйна и срещу Европа като цяло. Възможно е”, каза той.

„Според украински и западни анализатори не е случайно съвпадението на тези удари със срещата на Г-7 в Германия – форум, на който се очаква лидерите на най-богатите страни в света да заявят отново своята решимост в подкрепата си за Украйна както и да обещаят нови доставки на оръжие и нови санкции срещу Русия”,  коментира международният редактор на NOVA Любомир Бояджиев.

„На този фон през уикенда Северодонецк понесе жестоки удари и разрушения. Вече официално е под контрол на руските части. По официална информация украинците са се изтеглили към Лисичанск”, добави той.

Зеленски: Ракета удари търговски център в град Кременчук (ВИДЕО)

Град Лисичанск е подложен на непрестанен артилерийски обстрел. Това каза губернаторът на Луганска област, който нарече положението „катастрофално”. Лисичанск е новата основна цел на руската армия в Донбас. Градът е атакуван от север и юг, а руснаците превзеха и Северодонецк. Украйна твърди, че отбраната на Лисичанск се държи. Гарнизонът там, както и войниците, които отстъпиха от Северодонецк, са заплашени да бъдат обградени. Украинското командване е изправено пред важно решение - може ли градът да издържи или да бъде разпоредено отстъпление. Оттеглянето е възможно само на запад, като пътищата са под непрестанен обстрел. Украйна твърди, че въпреки всичко духът на армията е висок.

Данило и Антон са украински войници, избягал от Северодонецк. По думите им оттам избягали през реката.  “Понесохме загуби в Северодонецк. Накрая нямаше смисъл да държим позицията. Не искахме да се получи ситуацията с „Азовстал” в Мариупол. Бяхме много близо да се окажем обкръжени заедно с много цивилни”, казва Антон.

Още по темата гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.