Премиерите и президентите на седемте най-развити икономики имат една основна тема - общата стратегия за конфликта в Украйна

Единство на фона на войната в Украйна. Това се опитват да демонстрират лидерите на страните от Г-7, които се събраха в Германия. Премиерите и президентите на седемте най-развити икономики имат една основна тема - общата стратегия за конфликта в Украйна и борба с предизвиканата от войната икономическа криза.

Срещата започна с двустранен разговор между Джо Байдън и Олаф Шолц.  Още първите думи на лидерите бяха за единство и задружни действия.

"Трябва да направим така, че да бъдем единни. Ще работим срещу икономическите трудности. Можем да минем през това и да излезем по-силни от него", посочи Байдън.

"Добро послание. Успяхме да останем задружни. Нещо, което Путин очевидно не очакваше", сподели Шолц.

За германският канцлер това е първа среща на Г-7 и според медиите в Съединените щати, президента Байдън иска специално да подчертае, че Шолц играе важна роля във взимането на решенията и общата стратегия на съюзниците.

Украйна поиска от Г-7 повече оръжия и нови санкции за Русия

"Имаше много дискусии как ще бъде извършен прехода във властта в Германия. Ти свърши страхотна работа и искам да ти благодаря", обърна се той към канцлера.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън отново предупреди, че в гражданите на Западна Европа, Съединените щати и останалите съюзници неизбежно ще се появи умора от войната. Но това нямало да отслаби решимостта да бъде направено необходимото.  7491  

"Най-впечатляващото е как отговори Западът на агресията на Путин. Стабилен НАТО, стабилна Г-7. И така ще бъде и занапред", увери Джонсън.

Както лидерите на 7-те, така и ръководителите на останалите 6 гостуващи държави, посочиха един проблем, който засяга всички, дори да са далеч от бойните действия в Украйна. Забавянето на икономическия растеж, пълзящата инфлация, проблемите с доставките на редица стоки и растящата цена на живота в световен мащаб.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.