Още през юли месец ЕЦБ ще започне процес на плавно увеличение

За никого не е тайна, че Европейската централна банка задържаше лихвите ниски като улеснение за възстановяването на икономиките. За съжаление, този похват оказа своето влияние и естествените процеси доведоха до нуждата от увеличение на лихвените проценти. Още през юли месец ЕЦБ ще започне процес на плавно повишаване, който се планира да продължи няколко месеца. Как ще се отрази това обаче на потребителските и бързите кредити, решихме да попитаме Microcredit, които са специалисти в отпускането на кредитни продукти вече редица години. Нека първо обаче да разгледаме причините за това увеличение и колко е полезно за икономиката.

Инфлацията ли е причината?

Инфлацията по определение е механизъм, който оздравява икономиката в известна степен. Тя обаче принуждава домакинствата да си свият потреблението и да отделят по-голяма част от приходите си, за да плащат разходите си. В България, инфлацията се зароди от няколко фактора едновременно. Главното обаче беше увеличението на цените на енергията. Спрямо това се отчете и нарастване при всички останали стоки и услуги. Производството и цените на електроенергията в офисите и промишлените помещения нямаше как да не доведат до продукти, предлагани на по-високи цени.

Основните разходи на всяко едно домакинство включват сметките и хранителните продукти. Когато и при двете се наблюдава увеличение, това няма как да бъде добре за хората, защото реално те ще разполагат с по-малко пари, които да използват за забавления. Освен това, в случай, че изскочи някой непредвиден разход, хората не разполагат с достатъчно свободни пари, с които да го покрият. Заради това и във времена на висока инфлация, по правило се кандидатства за повече кредити. Бързите кредити онлайн, в подобна ситуация са супер решение, защото осигуряват малка сума, която в последствие може да се върне без много трудности и в кратък период.

Лошо е обаче, ако се премине границата и се теглят прекалено много кредити, които след това не могат да бъдат покрити. Лихвите са един от инструментите да се регулира пазара. Освен това те са и пряката печалба на фирмите за кредити, заедно с таксите по обслужването.

Лихвите по кредитите и инфлацията са обвързани и трябва да растат заедно, за може да има цялостен икономически растеж. Естествено, заедно с тях, е необходимо да растат и минималните заплати, за да може домакинствата и работещото население, да не усеща в такава степен повишените цени.

Снимка: Microcredit

Какво ни предстои от тук нататък?

Като част от ЕС, България трябва да се съобразява с ЕЦБ. За съжаление нивото на развитие на държавите членки е различно и увеличените лихвени проценти ще се отразят по различен начин на всяка страна. В България се очакват няколко по-трудни месеца, през които поскъпването на стоките и услугите ще се задържи на високо ниво. Възможно е, да няма растеж на цените, но дори и с този, който е налице, икономическата ситуация ще е сложна.

Домакинствата, които по време на пандемията бяха отложили кредитите си тепърва започват да ги изплащат и това допълнително ще ограничи бюджетите им. Въпреки че тази мярка има своята полезност, когато периодът на отлагане приключи, се получава сътресение в домашния бюджет, което може да доведе до проблеми. Заради това се очаква и много от домакинствата да потърсят бързи кредити или друг кредитен продукт, който да им помогне да решат финансовите си проблеми през следващите 3-4 месеца. Кредитните фирми имат готовност за тази тенденция и контролират условията по заемите. Очаква се дори да предложат по-добри условия, особено на нови клиенти. Идеята е, че кредитните фирми ще се стремят към запазване на лоялните си клиенти, както и към привличане на нови такива. Много вероятно е доста хора, които никога не са кандидатствали за кредит, сега да го направят и целта е те да бъдат привлечени от добрите условия.