Как да изберем?

Добра идея ли е инвестицията в златни бижута?

Закупуването на златни бижута като инвестиция не е толкова просто, колкото изглежда. Може би това е така, защото инвестирането в злато представлява уникален набор от предизвикателства и възможности, но има и много митове и недоразумения, които могат да откажат инвеститорите от този сектор. Основно факта, че цената на златото е относително стабилна през последните години, то все още е чудесна дългосрочна инвестиция. Това ръководство ще ви даде основните положения, които трябва да знаете, преди да инвестирате в златни бижута като алтернативен или допълнителен метод за пенсионно спестяване. Златото е известно като изключително ценен актив и се счита за чудесна инвестиция, заради високата си цена. Знаете ли, че цената на златото е достигнала исторически връх от 2 074,88 $ на 7 август 2020 ? По наблюдения на бижутерия СОМАХА не е изненадващо, че все повече хора искат да знаят как да инвестират в златни бижута. Всяка година около 1000 души в България търсят онлайн "как да инвестирам в злато", което на практика показва, че интересът към златото нараства.   След пандемията от коронавирус и нейното въздействие върху световната икономика, инвестициите на фондовия пазар вече не са толкова сигурни, колкото бяха преди. Това принуди инвеститорите да увеличат запасите си в алтернативни, по-надеждни инвестиционни източници, като златото и златните бижута.

Защо инвестирането в златните бижута е добра дългосрочна инвестиция?

Инвестирането в злато е акт на закупуване и притежаване на физическо злато във формата на бижута, кюлчета или инвестиционни монети. В сравнение с други популярни дългосрочни инвестиции златото обикновено има стабилна цена, но основната причина за инвестирането в злато е фактът, че цената му рядко спада, а по време на икономически трудности, дори се увеличава. За разлика от повечето други инвестиции, чиито цени са нестабилни по време на икономическа несигурност, златото носи сигурност. Поради тази причина инвеститорите често го включват в своите портфейли, използвайки го като хедж срещу инфлацията. Както можеше да се очаква, цената му се повиши по време на финансовата криза през 2008 г. и по време на глобалната пандемия през 2020 г.

Цената на златните бижута

Цената на златните бижута се определя от два основни компонента. Борсовата цена на златото и сложността на изработка на дадено бижу. При всички положения минималната сума за закупуване на златни бижута е значително по-ниска, отколкото ако трябва да закупите различни дългосрочни инвестиции, като например недвижими имоти. Освен това, имате възможност дори да носите инвестицията си като моден аксесоар, без това да се отрази на стойността ѝ. Стига, разбира се, да се грижите правилно за нея.

Избор на подходящо златно бижу за инвестиция?

Изборът на подходящи златни бижута за инвестиция не е толкова лесен, колкото изглежда. От опита ни се стремете да подбирате бижута със средна цена на изработка, което ще рефлектира върху крайната цена на изделието. Така при бъдеща по - висока цена на златото ще възвърнете голяма, ако не и цялата част от вложените средства.

Снимка: СОМАХА

Доверете се на утвърден търговец на бижута

Важно условие при закупуването на златни бижута е да имате доверие на търговеца, от който закупувате златните накити. В повечето случай търговците удостоверяват със сертификат за качество на бижутата количеството вложено злато по време на изработката им. Честа грешка на начинаещите е закупуването на бижута с неизяснен произход. За да се уверите в избраната бижутерия, вижте от колко време присъства на пазара, опитайте се да намерите отзиви на техни клиенти онлайн. Също така бихме ви препоръчали и да пазарувате от онлайн магазин за бижута, което от своя страна дава възможност за по - лесно връщане на бижуто в случай, че не е това, което сте очаквали.

Инвестиционните златни бижута като начин на изработка

Друг основен фактор при избор на инвестиционни златни бижута както посочихме по - горе е да обърнете внимание на цената, чиято втора компонента е сложността на изработка. Когато например едно бижу е ръчно изработено с голяма сложност, това означава, че ще платите и по - голяма цена за труд в допълнение към стойността на вложеният грамаж злато, което ще разтегли възвръщането на стойността на инвестицията в по - дълъг период. Това е и една от основните причини, поради които предлаганите на пазара годежни пръстени с естествени камъни и богата орнаментика са много по-скъпи от другите видове бижута по отношение на средната цена на златните бижута. Като се има предвид това, е разбираемо защо само много малък процент от сложно изработените бижута се използват за инвестиционни цели. За да избегнете горе посоченото се насочете към пресови бижута, които обаче нямат този дълъг живот, както ръчно изработените масивни бижута. Друг вариант е да инвестирате както уточнихме по - горе в златни инвестиционни монети или инвестиционни кюлчета злато.

Оценете професионално стойността на златните бижута

Важно е когато закупувате златни бижута от източник, в който не сте сигурни е да поискате професионална оценка на изделията. Повечето бижутерии предлагат тестване на бижутата с цел точното им окаратяване.

Не на последно място , купувайте основно бижута, които харесвате и ви допадат

От опита ни инвестирайте в златни бижута, които действително ви харесват. Това е процес, в който ще получите удоволствието от инвестирането в бижута на разума цена. Така ще ги носите с удоволствие, и едновременно ще имате стабилна инвестиция за бъдещето.

В заключение

Закупуването на златни бижута като инвестиция може да бъде ефективен начин за изграждане на портфейл и за защита на вашите активи. Но преди да похарчите лично спечелените си средства за злато, се информирайте добре за всички горе посочени точки, които засегнахме.