Дебатите бяха временно прекратени

Депутатите продължават да гласуват окончателните текстове по актуализацията на бюджета. Вече е решено - ДДС на хляба става 0%. Изненадващо това решение беше приложено и за брашното заради грешка при гласуването.

Не се размина обаче без напрежение. Работодателските организации изпратиха остра позиция, когато не видяха в окончателните текстове компенсации за бизнеса заради скъпия ток на свободния пазар.

След десетчасови дебати част от антикризисните мерки срещнаха одобрението на депутатите. Окончателно от този петък ДДС на тока и парното ще се намали на 9%. Народните представители се обединиха около идеята от 1 юли да върнат обратно на 20% ставката за виното, бирата, спиртните напитки и доставките на храна.

Окончателното редене на парите в хазната започна с предложения за корекции. „Бих ви помолил да подкрепите предложението, освен 0% ДДС на хляба, да имаме и 0% ДДС на брашното”, каза Пламен Абровски от ИТН.

След прегласуване изненадващо предложението срещна одобрението на депутатите.  Решаващият глас обаче се оказа грешка от страна на депутата на „Демократична България” Антоанета Цонева.

„Не, че машината е сбъркала, аз съм натиснала неправилно бутона. Моля да го зачетете и да отчетем резултата по този начин”, апелира тя.

Искането ѝ доведе до скандал в залата и в крайна сметка беше отхвърлено. От опозицията настояха да се намали ДДС на плодовете и зеленчуците.

„В усилията да постигнем консенсус, оттеглихме и оставихме искането за 9% на живи животни, за зеленчуци и плодове. Ние сме единствената държава, която не предприе мерки в подкрепа на местните производители в тази посока. Тези сектори са на практика недофинансирани”, обясни Десислава Танева от ГЕРБ.

„Г-жо Танева, съжалявам, но явно не сте запозната достатъчно добре. Оценката само на част от мерките ви е 350 млн. Тази мярка няма как да бъде осъществена”, отговори Искрен Митев от ПП.

В крайна сметка идеята на опозицията не получи подкрепа. Страстите в залата се нажежиха, след като вицепремиерът Корнелия Нинова призова за подкрепа на бизнеса - заради скъпия ток на свободния пазар

„С отхвърлянето на всички предложения, поставяме под риск икономиката за следващите месеци. Тук съм от тяхно име, упълномощена съм от тяхно име да се обърна към народните представители”, подчерта тя.

„Три дни се правят текстове, три дни се умуват текстове, без да има конкретика в текстовете от страна на коалицията. И когато вие казвате, че сте много загрижени за бизнеса - излизате от залата с цялата си загриженост”, посочи Любомир Каримански от ИТН.

„Патосът, с който г-жа Нинова се обърна към цялата зала, трябва да е ясно на българските граждани и бизнес, че в тази ситуация ни постави правителството в оставка, в което г-жа Нинова е вицепремиер”, е мнението на Александър Иванов от ГЕРБ.

Според бизнеса спирането на компенсациите за скъпия ток ще доведе до галопираща инфлация в страната. „Оказа се, че тези, които ни лъжат, са хората, които би следвало да мислят за бизнеса в тази държава и за хората в нея”, посочи прокуристът на „М + С Хидравлик” Владимир Спасов.

Окончателното решение дали подпомагането на бизнеса да продължи остава в ръцете на народните представители.

Дебатите по текстовете на бюджета бяха прекратени временно заради извънредно изслушване на премиера в оставка Кирил Петков. Депутатите трябва да вземат окончателно решение и по още три важни антикризисни мерки - компенсациите с 25 ст. за литър гориво, компенсациите за бизнеса, както и данъчните облекчения за родители.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.